Voor verschillende sectoren is wetgeving rond reserveonderdelen een goede gelegenheid om te kijken naar hun bedrijfsmodellen. Door digitalisering van voorraden en decentrale productiefaciliteiten kunnen honderden reserveonderdelen dankzij AM ‘op voorraad’ worden gehouden.
Dat bleek op 14 april tijdens een door CECIMO gehouden webinar met de titel “Repareren met Additive Manufacturing: een kans om industriële duurzaamheid te stimuleren.” De webinar ging in op de kansen en uitdagingen van het gebruik van Additive Manufacturing (AM) om producten te repareren en hun levensduur te verlengen.
Het webinar maakte duidelijk dat alleen samenwerking tussen technologieleveranciers, eindgebruikers en beleidsmakers zou kunnen bijdragen aan een productietransitie die de ecologische voetafdruk zou verkleinen, de productie-efficiëntie zou verhogen en het creëren van nieuwe bedrijfsmodellen zou stimuleren op basis van gedistribueerde productie.
Recht
Aanleiding voor het seminar is het onlangs aangekondigde initiatief van de Europese Commissie: ‘het recht op reparatie’, dat naar verwachting tegen het einde van dit jaar ingaat. Dit initiatief is bedoeld om consumenten het ‘recht op reparatie’ te geven van de goederen die ze kopen, wat inhoudt dat fabrikanten verplicht zouden moeten zijn om reserveonderdelen voor die producten direct beschikbaar en gemakkelijk toegankelijk te maken voor de consument.
Het Europees Parlement heeft daarbij voorgesteld om de mogelijke voordelen van een efficiënte combinatie van scannen en 3D-printen voor reparatieprocessen te onderzoeken. Daarom biedt het een belangrijke kans voor de hele AM-sector om bedrijven en burgers te helpen het percentage gerepareerde onderdelen en producten te verhogen.
Pierre-Jacques Lyon, mede-oprichter en CEO van MARKLIX, wees erop hoe blockchain de perfecte oplossing zou kunnen zijn om de intellectuele eigendom van digitale bestanden te beschermen, aangezien het de printer geen toegang geeft tot het originele bestand of andere relevante informatie.
Daniel Landgraf, Regional Director EMEA bij Link3DMES, benadrukte dat het overschakelen naar digitale inventarissen de voorraad- en supply chain-kosten van elke fabrikant kan minimaliseren. Een dergelijke overgang zou worden vergemakkelijkt door het bewustzijn van eindgebruikers over AM te vergroten en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden te creëren tussen AM-softwareleveranciers en machinefabrikanten
Joachim Antonissen, General Manager bij Guaranteed, presenteerde een voorbeeld waarin de Wire ArcAdditive Manufacturing-technologie werd vergeleken met conventionele fabricage. Het resultaat was een aanzienlijke besparing op energie- en koolstofemissies, zelfs zonder transport en logistiek.
Manuela Perrone, Engineering Manager bij Avio Aero, benadrukte dat als een bedrijf AM wil gebruiken om zijn producten te repareren, het essentieel is om aan de verschillende aspecten van het proces te werken. Bijvoorbeeld het kiezen van het juiste poeder (zelfs als het betekent dat je een nieuw poeder moet ontwerpen en ontwikkelen), evalueren hoe elke procesparameter de kwaliteit van de afdruktaak beïnvloedt en alle relevante afdelingen van het bedrijf bij de discussie betrekken. Alleen door deze technologie te testen en te gebruiken, kan een bedrijf leren hoe ze het potentieel van AM volledig kunnen benutten.
Paolo Gregori, Managing Director bij ProM Facility -Trentino Sviluppo Spa tot slot, verklaarde dat het gebruik van AM toegang geeft tot on-demand en gedistribueerde productie, wat regionale en lokale economieën zou kunnen stimuleren, waardoor bedrijven de benodigde competenties in hun gebied kunnen lokaliseren.
De groeiende tekorten aan technische vakmensen in techniek, bouw, mobiliteit en energie bedreigen de vooruitgang op het gebied van maatschappelijke …
De Europese investeringsmaatschappij Apheon heeft een meerderheidsbelang verworven in Hittech Group. Het managementteam en de particuliere aandeelhouders zullen samen met …
De Nederlandse high techsector, met ASML en Philips als trekkers, blijft in Nederland veruit de grootste private investeerder in R&D. …
De verdere ontwikkeling van een competitieve Europese maakindustrie heeft geld nodig. Net zoals de staatssteun in de Verenigde Staten en …