9 maart 2023 - 1 min leestijd

ASML: ‘Beperkingen hebben geen invloed op vooruitzichten’

ASML verwacht niet dat de beperkingen op de export van hun machines een effect zullen hebben op hun financiële vooruitzichten of langetermijnscenario’s. Dat stelt het bedrijf in een aankondiging op hun site. 

Gisteren kondigde minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel in een brief aan de Tweede Kamer aan dat het Kabinet de export van chipmachinefabrikant ASML richting China verder aan banden zal leggen om de ‘(inter)nationale veiligheid te waarborgen’. Het bedrijf mag de laatste versies van machines die werken met zogeheten duv-technologie niet langer zonder vergunning verkopen.

ASML reageert online: “Deze nieuwe exportcontroles zijn gericht op geavanceerde chipproductietechnologie. Vanwege deze aanstaande regelgeving zal ASML exportvergunningen moeten aanvragen voor verzending van de meest geavanceerde immersie DUV-systemen. Op basis van de aankondiging verwachten we niet dat deze maatregelen een materieel effect zullen hebben op onze financiële vooruitzichten die we hebben gepubliceerd voor 2023 of voor onze langetermijnscenario’s zoals aangekondigd tijdens onze Investor Day in november vorig jaar.”

ASML benadrukt dat de aanvullende exportcontroles niet van toepassing zijn op alle machines, maar alleen op wat de ‘meest geavanceerde’ wordt genoemd. ASML heeft nog geen aanvullende informatie heeft ontvangen over de exacte definitie van ‘meest geavanceerd’. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden