24 mei 2022 - 3 min leestijd

ASML, Philips investeren 100 miljoen euro in nieuw ‘deep tech’ fonds

Met DeepTechXL Fund I krijgt Brabant een uniek nieuw fonds dat gaat investeren in veelbelovende, hoogtechnologische start-ups en scale-ups in Nederland. In het fonds investeren o.a. strategische partners en mede-initiators ASML, Philips, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en TNO, en voorts PME Pensioenfonds en Invest-NL. DeepTech XL Fund I streeft naar een fondsvermogen van minimaal €100 miljoen. Het fonds heeft daarnaast een lening ontvangen van €9 miljoen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), specifiek voor seed investeringen.

“Deep tech” is de verzamelnaam voor sleuteltechnologieën die gebruik maken van de nieuwste research voor het oplossen van belangrijke maatschappelijke vraagstukken op het vlak van gezondheid, energietransitie en duurzaamheid, veiligheid én voeding teneinde impact te hebben op de door de VN vastgestelde duurzaamheidsdoelen (Sustainable Development Goals). Deep tech is de aanjager van duurzaam economisch succes en hoogwaardige werkgelegenheid in de maakindustrie.

Noodzaak

De Brainport regio is de tech-hotspot van Nederland én Noordwest-Europa. Toch zijn deep tech start-ups gemiddeld meer dan de helft van hun tijd kwijt aan het realiseren van financiering door een gebrek aan specifieke kennis en middelen bij potentiële investeerders. Hierdoor blijven in Nederland jaarlijks tientallen kansrijke innovaties op de plank liggen.

Een fondsteam van ervaren venture capital entrepreneurs gaat een unieke samenwerking aan met leidende techbedrijven en organisaties uit de sector, kennisinstellingen en regionale én nationale investeerders, met als doel om kansrijke Nederlandse deep tech bedrijven een gecombineerd financieel- én innovatie-ecosysteem te bieden voor succesvolle groei en impact.

Het fonds heeft investeringen ontvangen van o.a. ASML, PME Pensioenfonds, Invest-NL, Philips, BOM én TNO. De investering door ASML, Philips en PME Pensioenfonds is een belangrijk signaal dat sectorpartners een grotere bijdrage willen leveren aan de uitbouw van de maakindustrie in Nederland. Invest-NL, BOM en TNO behoren tot de actiefste spelers in (deep tech) innovatie in Nederland. Ook participeren een aantal Nederlandse family offices en de leden van het fondsmanagement zelf in het fonds.

Specifiek voor seed investeringen, heeft DeepTechXL een lening ontvangen van € 9 miljoen in het kader van een medio 2021 door RVO uitgeschreven Seed Capital deep tech tender van in totaal € 21 miljoen.

DeepTechXL Fund I gaat naar verwachting 20 vroege fase (‘seed’) investeringen financieren en een 15-tal investeringen in de volgende doorgroeifase. Bedrijven krijgen dus financiële ondersteuning in verschillende fasen van hun ontwikkeling, van (pre-)seed tot Series A-C.

Ondersteuning

Deep tech vraagt vanwege haar complexiteit om méér dan alleen financiële middelen. DeepTechXL is dan ook méér dan alleen een investeringsvehikel. Samen met de investerende (industrie) partners biedt het fonds ondersteuning aan start-ups in de vorm van kennis, netwerk, technologieën, licenties en business development. Het fonds kan bedrijven in contact brengen met een eerste klant, helpen bij het vinden van de juiste partners in de supply chain, het betreden van nieuwe markten of het opschalen van de productie. DeepTechXL zal intensief samenwerken met venture builder HighTechXL, een bestaand deep tech innovatie-initiatief van ASML, Philips, TNO en BOM.

Het management van DeepTechXL Fund I wordt gevoerd door Guus Frericks, Teska van Vuren, Ron Maurer en Ronald Meersschaert. De 4 partners combineren langjarige ervaring met een bewezen track record op het gebied van deep tech venture building en venture capital investeringen.

Het fonds opereert in de achtertuin van het hightech-ecosysteem van Brainport bestaande uit een unieke clustering van kennisinstellingen, techbedrijven, toeleveranciers, co-investeerders, publieke organisaties én ruim 400 vooraanstaande techexperts. DeepTechXL is een langgekoesterde wens van regio- en industrie partners om als hefboom te fungeren voor het creëren van nieuwe hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland. Door de betrokkenheid van leidende techbedrijven zal het initiatief een aanzuigende werking hebben op ondernemend techtalent.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden