20 juni 2024 - 3 min leestijd

ASML zet met Imec gezamenlijk High NA EUV Lithography Lab op

Imec, een onderzoeks- en innovatiecentrum op het gebied van nano-elektronica en digitale technologieën, en ASML hebben het High NA EUV Lithography Lab in Veldhoven geopend. Na jaren van bouw en integratie is het Lab nu klaar om fabrikanten van logische en geheugenchips, evenals leveranciers van geavanceerde materialen en apparatuur, toegang te bieden tot het eerste prototype van de High NA EUV-scanner (TWINSCAN EXE:5000) en omliggende verwerkings- en meetinstrumenten.

De opening van het gezamenlijke ASML-Imec High NA EUV Lab markeert een mijlpaal in de voorbereiding van High NA EUV voor grootschalige productie, die naar verwachting zal plaatsvinden in de periode 2025-2026. Door toonaangevende fabrikanten van logische en geheugenchips toegang te geven tot de High NA EUV-prototypescanner en omliggende hulpmiddelen (waaronder een coat- en ontwikkeltraject, meetinstrumenten, systemen voor wafer- en maskerverwerking), ondersteunen Imec en ASML hen bij het verminderen van risico’s en het ontwikkelen van privégebruikstoepassingen voor High NA EUV voordat de scanners operationeel zijn in hun productiefabrieken. Toegang zal ook worden verleend aan het bredere ecosysteem van materiaal- en apparatuurleveranciers en aan Imec’s High NA patroonprogramma.

Ecosysteem

Het gereedmaken van de 0.55 NA EUV-scanner en infrastructuur volgde op intensieve voorbereidingen die begonnen in 2018. In deze periode konden ASML en Zeiss specifieke oplossingen ontwikkelen voor de High NA EUV-scanner met betrekking tot de bron, optica, lensanamorficiteit, stitching, verminderde scherptediepte, randplaatsingsfouten en overlaynauwkeurigheid. Ondertussen bereidde Imec het patroonvormende ecosysteem voor, inclusief de ontwikkeling van geavanceerde resist- en onderlaagmaterialen, fotomaskers, meet- en inspectietechnieken, (anamorfe) beeldvormingsstrategieën, optische nabijheidscorrectie (OPC) en geïntegreerde patroon- en ets-technieken. Het voorbereidende werk resulteerde onlangs in de eerste belichtingen, waarbij voor het eerst ooit 10 nm dichte lijnen (20 nm pitch) werden afgedrukt in Veldhoven op metaaloxide resists (MORs) met behulp van de 0.55 NA EUV-prototypescanner.

Prototype

Imec’s president en CEO Luc Van den hove: “High NA EUV is de volgende mijlpaal in optische lithografie, die de patroonvorming van metallijnen/spaties met 20 nm pitch in één enkele belichting belooft en de volgende generaties DRAM-chips mogelijk maakt. Dit zal de opbrengst verbeteren en de cyclustijd en zelfs de CO2-uitstoot verminderen in vergelijking met bestaande multi-patroon 0.33 NA EUV-schema’s. Het zal daarom een sleutelrol spelen om de wet van Moore verder voort te zetten in het ångström-tijdperk. We zijn nu verheugd om deze mogelijkheden in de praktijk te verkennen met behulp van de prototype High NA EUV-scanner. Voor Imec en zijn partners zal het High NA EUV Lithography Lab fungeren als een virtuele uitbreiding van onze 300 mm cleanroom in Leuven, waardoor we het patroonvormende ecosysteem verder kunnen verbeteren en de resolutie van de High NA EUV naar zijn ultieme grenzen kunnen pushen.”

ASML’s President en CEO Christophe Fouquet: “Het ASML-Imec High NA EUV Lithography Lab biedt een kans voor onze EUV-klanten, partners en leveranciers om toegang te krijgen tot het High NA EUV-systeem voor procesontwikkeling terwijl ze wachten op hun eigen systeem dat beschikbaar komt in hun fabrieken. Dit type zeer vroege betrokkenheid bij het ecosysteem is uniek en kan de leercurve van de technologie aanzienlijk versnellen en de introductie in de productie vergemakkelijken. We zijn vastbesloten om samen te werken met en onze klanten te ondersteunen in deze reis met High NA EUV.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden