23 maart 2023 - 2 min leestijd

‘Automatisering van productieplanning is sleutel van de toekomst’ 

Automatisering van productieplanning is daarom een sleuteltechnologie van de toekomst. Dat benadrukt Martin Erler van het Institute of Production Engineering (IF) aan de TU Dresden. “Efficiënte productie staat en valt met de planning. En het is een zeer complex proces. Automatisering van de productieplanning is daarom the next ‘big thing’ in de productie. Dit komt doordat de productie steeds flexibeler wordt, tot en met seriegrootte 1, waardoor de planning ervan steeds gecompliceerder wordt.”

Daarnaast hebben planners moeten tot nu toe veel beslissingen nemen, waarvan ze de effecten op de productie niet eens nauwkeurig kunnen voorspellen.” Erler en zijn team doen al meer dan tien jaar onderzoek naar methoden en technologieën voor automatisering. Tijdens de EMO Hannover Lunch-Talk Let’s Talk Science rapporteren onderzoekers over hoe productieplanning kan worden geautomatiseerd.

Het belang van flexibiliteit in de maakindustrie is enorm toegenomen. De behoeften van klanten veranderen sneller dan ooit tevoren en online handel doet de rest. Bedrijven moeten hun productie voortdurend aanpassen om concurrerend te blijven. “Op mensen gebaseerd planningswerk kan dat allemaal niet”, waarschuwt Erler. “Planners hebben digitale tools en agile methodes nodig om de uitdagingen aan te gaan. En last but not least, medewerkers moeten tenslotte worden opgeleid in de nieuwe processen.”

Omdat planners aanzienlijk op capaciteit besparen, kunnen ze op hun beurt de gedetailleerde planning verbeteren en zo onvoorspelbare zaken minimaliseren. Aan het Institute of Manufacturing Engineering (IF) in Dresden gebruiken onderzoekers een nieuwe hybride benadering van grafentheorie en solide modellering om dit allemaal mogelijk te maken.

Let’s Talk Science, 29 maart 2023, 11.30 uur. Inschrijven kan via deze link

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden