In een door corona bepaalde Miljoenennota is duidelijk dat de overheid flink wil blijven investeren om de crisis te beteugelen. Er komt een stevig derde steunpakket waarbij de NOW verlengd wordt met een aanvullend sociaal pakket om de arbeidsmarktpositie van mensen die geraakt worden door de crisis te versterken.
In tegenstelling tot eerdere plannen gaat het tarief van de vennootschapsbelasting voor grote industriële bedrijven in 2021 niet omlaag van 25% naar 21,7%. Het tarief voor winsten op innovatieve activiteiten gaat van 7% naar 9%. Aan de andere kant is er voor innovatie, pilots en demoprojecten op het gebied van energietransitie is in 2021 € 60 miljoen extra beschikbaar. De invoering van de CO2-heffing per 1 januari 2021 gaat door, maar gaat met ruime dispensatierechten langzaam van start.
FME-voorvrouw Ineke Dezentjé is wel teleurgesteld dat investeringen in onderwijs achterblijven. Voor de technologische industrie is werkbehoud en het opleiden van (nieuw) talent essentieel, meent ze.. “We moeten ons uit de crisis innoveren en daarvoor hebben een goed opgeleide beroepsbevolking nodig. Die is er in de technologische industrie nu nog steeds onvoldoende.”
[Beeld Wikipedia/CEphoto, Uwe Aranas CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62206219]
Tijdens de DN Solutions International Machine Tool Fair (DIMF) 2025 heeft de Zuid-Koreaanse machinebouwer DN Solutions zijn eerste serie industriële …
Ondanks een relatief kleine defensie-industrie, blinkt Nederland uit in hightech niches zoals radar- en sensortechnologie, encryptie en geavanceerde cyberbeveiliging, scheepsbouw …
Uit onderzoek van ABN Amro onder 1.900 Gen Z’ers blijkt dat praktisch opgeleide Gen Z’ers andere prioriteiten qua werkinvulling hebben …
Hoe kunnen mkb-maakbedrijven hun kernkwaliteiten (economisch, ecologisch en sociaal) inzetten om waarde te creëren voor de toekomst? Om antwoord te …