25 augustus 2023 - 1 min leestijd

Bestuursvoorzitter TU/e: maakindustrie in gevaar door energietransitie

De Nederlandse maakindustrie loopt groot gevaar door de energietransitie. Dat zegt Robert-Jan Smits, de bestuursvoorzitter van de Technische Universiteit Eindhoven in een interview met de Telegraaf. Volgens hem gaan er zeker bedrijven vertrekken naar het buitenland.

Robert-Jan Smits, bestuursvoorzitter van de Technische Universiteit Eindhoven waarschuwt dat het verdienvermogen van Nederland in gevaar komt, omdat we te snel van het gas afgaan. “Daardoor komt met name onze maakindustrie in de problemen. Er zijn nu al 6000 bedrijven die vragen om een aansluiting op het elektriciteitsnet”, zegt hij in de Telegraaf

Volgens hem bestaat er het risico dat Nederland zal gaan lijden aan de ’Duitse ziekte’: energie wordt te duur en dat treft de maakindustrie. Over de energietransitie zegt hij: “Na 2030 kunnen we versnellen, want ik vind wel dat we moeten vasthouden aan onze doelstellingen voor 2050. We hebben alleen nog veel te doen om de basis op orde te krijgen. Anders kunnen we straks zeggen: ’We hebben keurig de klimaatdoelen gehaald maar we hebben helaas geen maakindustrie meer’.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden