19 november 2020 - 1 min leestijd

‘Brexit kost machine-industrie tussen de 267 en 993 miljoen euro’

Een ‘zachte’ Brexit kost de machine-industrie 267 miljoen euro en heeft een negatief effect van 2,1 procent. Een ‘harde’ Brexit kost bijna een miljard euro en heeft een negatief effect van 7,9 procent op de machine-industrie. Dat blijkt uit een rapport over de Brexit van ABN-Amro.

Daarnaast zijn er nog flinke indirecte effecten door ketenafhankelijkheden. Want wanneer de vraag vanuit het Verenigd Koninkrijk naar auto’s en machines uit Duitsland terugvalt, hebben de betreffende Duitse producenten minder onderdelen en materialen nodig. Hun Nederlandse leveranciers worden dan indirect geraakt. Dat indirecte effect is ongeveer 2,1 procent (267 miljoen euro). Het aantal banen dat verloren gaat, zit tussen 1022 (bij een zachte Brexit) en 3808 (bij een harde Brexit).

Voor de gehele Nederlandse economie kost een ‘zachte’ brexit met vrijhandelsverdrag de Nederlandse economie ruim 4,5miljard euro en 17.700 banen. Het grootste deel van die schade gaat via een handelspartner aan wie een product of dienst wordt geleverd. De forse schade remt de herstelkracht van de economie nadat hetcoronavirus onder controle is.

[beeld ChiralJon/WIkipedia]

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden