7 december 2021 - 3 min leestijd

CECIMO positief, ondanks de aanhoudende wereldwijde pandemie

Tijdens zijn online Algemene Vergadering laat de CECIMO, de Europese belangenvereniging voor de productietechnologie, optimistischere vooruitzichten voor 2021 zien. Ze verwachten een productiegroei van 11,5% en een positief scenario voor de Europese werktuigmachinesector in 2022. 

Het is ongebruikelijk om positieve economische indicatoren te zien in de context van verstoringen van de toeleveringsketen als gevolg van een nog steeds aanhoudende wereldwijde pandemie. Er wordt echter een opwaarts traject voorspeld voor de machinebouw in 2022. Recente gegevens geven aan dat de output van CECIMO-leden naar verwachting jaarlijks met ongeveer 11,5% zal groeien, tot 22,5 miljard euro in 2021. Met een aandeel van ongeveer 33%, Europa zal de nummer 1-positie in de wereldwijde machinebouw-industrie behouden.

De totale uitvoer en invoer stijgt met 12% en 13% met terugwerkende kracht op jaarbasis. Duitsland, Italië en Zwitserland blijven de belangrijkste exporteurs en de twee belangrijkste machine-exportbestemmingen buiten Europa zijn China en de Verenigde Staten. Japan, China en de regio Taiwan blijven de belangrijkste bevoorradingsmarkten voor CECIMO-landen (buiten Europa).

Terwijl het MT-verbruik in Amerika en Azië dit jaar naar verwachting het gemiddelde niveau van 2019 zal bereiken, wordt volgens de laatste prognoses van Oxford Economics het Europese herstel teruggedrongen tot 2022. Na een groei van 10,5% in 2021, zal een hogere groei in machine-verbruik in de CECIMO-landen wordt verwacht in 2022 (+15,2%). De hoogste groeipercentages in 2022 worden verwacht in de sectoren “Aerospace” en “Motorvoertuigen en onderdelen”.

Ondanks het algemene optimisme dat wordt veroorzaakt door economische voorspellingen, kunnen aanhoudende wereldwijde problemen en hun potentiële impact niet worden genegeerd. Zo kunnen de onzekerheid van nieuwe COVID-19-varianten, stijgende besmettingscijfers en nieuwe inperkingsmaatregelen in Europese landen het groeipad vertragen. Bovendien zijn knelpunten in de toeleveringsketen zichtbaar in alle inkoopsectoren, waarbij de automobielindustrie het meest wordt getroffen. De chipscrisis is daarbij de belangrijkste boosdoener.

De uitdagingen in de toeleveringsketen zullen naar verwachting duren tot medio 2022, waarna CECIMO verwacht dat de vraag van onze belangrijkste inkoopsectoren stabieler zal zijn. Dit kan uiteraard de reguliere bedrijfsactiviteiten verstoren en de algehele vraag beïnvloeden. Echter, zoals de president van CECIMO, Dr. Hans-Martin Schneeberger benadrukte: “De vooruitzichten voor de vraag naar machines zullen naar verwachting nog steeds positief blijven en daarom verwachten we een groeipad naar een productieniveau in 2019.”

Additive

De voorzitter van het Economisch Comité, de heer Marcus Burton, wees op een andere belangrijke uitdaging op lange termijn voor onze sector: de overgang van conventionele naar elektrische voertuigen. In dat verband benadrukte hij het punt: “Het lijdt geen twijfel dat elektrische voertuigen de toekomst zijn en steeds meer worden onderschreven door het overheidsbeleid…”, maar hij wees er ook op: “Terwijl hij zich ervan bewust is dat de overgang zeker van invloed zal zijn op het profiel van machinetechnologie-vereisten van de automobielsector, we verwachten dat de algemene vraag naar machines sterk zal blijven, en we zijn ervan overtuigd dat onze producenten de flexibiliteit hebben om zich aan te passen en aan de veranderende eisen te voldoen.”

Wat de additieve productiesector betreft, lanceert CECIMO om de zes maanden de AM-enquête op Europees niveau. Op basis van de resultaten van de najaarsenquête wordt verwacht dat het AM-groeipad zich in de volgende periode zal voortzetten dankzij het groeiscenario voor zowel de binnenlandse als de buitenlandse markten. Terwijl AM-orders groeien in alle belangrijke inkoopsectoren, boekte de medische sector een positief nettosaldo van 82%, waarmee de hoogste trendindicatiescore op sectoraal niveau behouden bleef.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden