18 oktober 2022 - 3 min leestijd

Cecimo: ‘Productietechnologie belangrijke aanjager duurzaamheid’

Geavanceerde productietechnologieën zijn het belangrijkste voor de Europese industrie om fundamentele verandering teweeg te brengen en meer duurzaamheid te bereiken. Dat stelde Heinz-Jürgen Prokop, president van de Europese machinebouwvereniging Cecimo tijdens de conferentie over “Sustainable Manufacturing: A Key Driver of the Green and Digital Transformation”.

Hij schetste de huidige stand van zaken van de groene en digitale transformatie in de sector van de productie van werktuigmachines, en legde de voortdurende verschuiving uit naar het herdenken van traditionele industriële processen, het elimineren van onnodig afval en het bevorderen van recycling en hergebruik van product materialen. Hij verwees onder andere naar de Cecimo-publicatie ”Factsheet on Sustainable Manufacturing”, die een beknopt overzicht geeft van de huidige politieke context van de groene transitie, de duurzame best practices die zijn geïmplementeerd door fabrikanten van werktuigmachines en het belangrijkste statistische bewijs van de sector.

Uitdagingen

Nathalie Errard, hoofd EU-aangelegenheden voor Airbus, biedt een bedrijfsperspectief op duurzame productie en benadrukte het belang van de groene transformatie en het delen van gegevens voor de lucht- en ruimtevaartsector als middel om het concurrentievermogen en technologisch leiderschap te behouden, terwijl ze de grote uitdagingen onderstreepte die de toenemende energieprijzen, economische ontkoppelingsmaatregelen en moeilijke toegang tot grondstoffen.

Blaise Mahieu, Hoofd Duurzaamheid bij GF Machining Solutions, benadrukte dat de machinegereedschappenindustrie al een pionier is als het gaat om groene en digitale processen, en hoe deze industrie de milieu-impact van zowel machinegereedschappen als gerelateerde klanttoepassingen grotendeels vermindert. Hij noemde ook de fundamentele rol van digitalisering om de duurzaamheid te verbeteren, vooral aan de servicekant.

Matthias Kuom, expert op het gebied van digitale transformatie, bood ons inzichten van de kant van de Europese Commissie en wees op de ongekende inspanningen van de Europese Unie om een ​​correcte implementatie van de groene en digitale transformatie te verzekeren, en sprak de noodzaak uit om de verschillende belangen van de Europese productiesector volledig in overweging te nemen. sector daarbij. Hij is er zeker van dat Europese dataruimten de governance zullen aansturen.

Hoofd van de eenheid voor digitale transformatie van de industrie bij de Europese Commissie, Amaryllis Verhoeven, hield een keynote speech waarin ze het belang van geavanceerde productie als aanjager van de groene en digitale transformatie onderstreepte en wees op financieringsinstrumenten en vaardigheidsinitiatieven, evenals op om een ​​adequaat regelgevings- en standaardisatiekader tot stand te brengen en de toeleveringsketen te versterken, zodat de productiesector ten volle kan profiteren van de waardevolle kansen die de digitale transformatie kan bieden.

Automotive

Logischerwijs was de automobielindustrie prominent aanwezig tijdens het congres. Benjamin Krieger, directeur-generaal van de European Association of Automotive Suppliers (CLEPA), benadrukte de sterke inzet van autoleveranciers voor duurzame mobiliteit en duurzame productie. Hij wees erop dat concurrentievermogen en capaciteit om te investeren in innovatieve en duurzame productiemethoden cruciale factoren zijn voor verdere vooruitgang.

Monica Perez Lobo, Vice President van Toyota Motor Europe, bracht het perspectief van de automobielsector naar voren en herhaalde Toyota’s toezegging om tegen 2030 CO2-neutraliteit te bereiken in alle Europese productievestigingen en schetste hun strategie om samen te werken en te coördineren met alle leveranciers om de mogelijkheden voor duurzame productie in hun waardeketen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden