12 juni 2023 - 4 min leestijd

Ceratizit opent Technical Center in Roosendaal

Ceratizit heeft medio mei onder toeziend oog van personeel en partners het nieuwe, ultramoderne Technical Center in Roosendaal geopend. Het Technical Center gaat een belangrijke rol spelen bij het geven van producttrainingen, het testen van verspanende gereedschappen en voor het uitwerken van klantcases. Bovendien zal het centrum ruimte bieden voor seminars die in samenwerking met partners worden georganiseerd.

Het Technical Center zal een belangrijke rol gaan spelen bij het vergaren en delen van kennis en expertise. Niet alleen kunnen technisch vertegenwoordigers hier met twee moderne bewerkingsmachines aan de slag om nieuwe gereedschappen en klantcases te testen, maar ook zal de ruimte worden ingezet om klanten te informeren over verspanende gereedschappen, bewerkingsstrategieën en andere belangrijke elementen die bij een modern en efficiënt productieproces horen. Hiervoor zal Ceratizit de samenwerking zoeken met verschillende leveranciers. Zo zijn Dormac CNC Solutions en Dormatec Environment Systems al partner op het gebied van machines en systemen voor procesoptimalisatie in de verspanende industrie. Daarnaast zijn er gesprekken gaande met diverse geïnteresseerde leveranciers van CAD/CAM-systemen, koelsmeermiddelen, automatiseringsoplossingen, etc.

Kennisbehoefte groeit

“De afgelopen jaren hebben we in de praktijk ervaren dat klanten steeds vaker met complexe vraagstukken bij ons terechtkomen. Vaak gaat dit over de maakbaarheid van een product en over de benodigde gereedschappen en bewerkingsstrategieën. Echter neemt ook de behoefte aan kennis over bijvoorbeeld procesoptimalisatie, automatisering en digitalisering toe. Om dieper in te kunnen gaan op dit soort vraagstukken hebben we geïnvesteerd in een eigen Technical Center. Deze ruimte brengt ons in de gelegenheid om samen met partners alle facetten van het productieproces te behandelen”, zegt directeur Tinus Zuetenhorst.

Volgens Zuetenhorst is het niet vreemd dat klanten tegenwoordig voornamelijk met uitdagende vraagstukken komen. “Door informatieve websites en verschillende actuele social media kanalen is er veel informatie online te vinden. De complexe vraagstukken blijven echter onbeantwoord en die kennis en informatie gaan we nu met het Technical Center delen.”

Draai- en freescentrum

Om de kennis in de praktijk te kunnen laten zien en om nog meer toegevoegde waarde te bieden, heeft Ceratizit het Technical Center uitgerust met twee bewerkingsmachines van DN Solutions. Beide machines, een Puma 2600SY CNC-draaimachine en een DNM 5700 CNC-freesmachine, zijn geleverd door Dormac uit De Goorn. “We zijn verheugd dat de machines van DN Solutions een prominente plek hebben gekregen in het Technical Center van Ceratizit. Door de samenwerking die is ontstaan, kunnen we presentaties en demo’s verzorgen waarbij alle productiefacetten aan bod komen. Dat is echt van toegevoegde waarde”, zegt Joost Verschure, directeur van Dormac.

Dankzij de twee bewerkingsmachines is Ceratizit in staat om uitgebreide frees- en draaipresentaties, opleidingen en trainingen te geven. De DNM 5700 is een verticale drie-assige freesmachine met een bereik van 1.050 x 570 x 510 mm. In combinatie met de krachtige ‘direct spindle’ met een vermogen van 18,5 kW en een maximaal toerental van 12.000 min-1, kan de machine ingezet worden voor de verspaning van grote werkstukken tot maar liefst 1.000 kg. Ceratizit zal de machine gebruiken om bijvoorbeeld hoogproductieve volume-verspaning te presenteren. Met een gereedschapsmagazijn met ruimte voor 30 gereedschappen is er voor elke test of presentatie voldoende gereedschapskeus. Voor draaibewerkingen heeft Ceratizit beschikking over een Puma 2600SY. De machine is geschikt voor de verspaning van draaidelen met een diameter van maximaal 376 mm en een lengte tot 760 mm. Dankzij een krachtige 22 kW hoofdspil met een maximaal toerental van 5.000 min-1, een 15 kW sterke subspil met een vermogen van 15 kW en een turret met twaalf aangedreven gereedschappen, kan Ceratizit complexe draaidelen compleet bewerken.

Naast de twee machines en diverse randapparatuur is het Technical Center ook uitgerust met een trainingsruimte. Hier worden in de toekomst seminars, productpresentaties en trainingen gegeven. “We zijn ontzettend trots dat we samen met partners in relatief korte tijd dit Technical Center hebben gerealiseerd. We zijn nu volledig uitgerust om klanten te ondersteunen in hun verspaningsvraagstukken. Binnenkort zullen we starten met de eerste seminars, producttrainingen en gereedschapstesten”, besluit Zuetenhorst.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden