19 maart 2020 - 2 min leestijd

Concurrerend blijven in tijden van crisis: CECIMO-aanbevelingen

Europese bedrijven staan voor een buitengewone uitdaging, veroorzaakt door het uitbreken van COVID-19. De noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid  zal ook de economische prestaties van de industriële sector verstoren. CECIMO roept daarom nationale en Europese besluitvormers op om onmiddellijke en effectieve maatregelen te nemen die de Europese machinefabrikanten en onze toeleveringsketens beschermen, en in het algemeen ervoor zorgen dat Europa concurrerend blijft.

Om deze redenen verwelkomt CECIMO het Corona Response Investment Initiative, dat deel uitmaakt van de Europese maatregelen die de Europese Commissie op 13 maart 2020 heeft gepresenteerd, en het uitgebreide pakket monetaire-beleidsmaatregelen van de Europese Centrale Bank, dat op 12 maart 2020 is gepresenteerd. Maar omdat het onmogelijk is om te voorzien hoe lang deze crisis zal duren, benadrukt CECIMO de noodzaak van gezamenlijke acties bij het ondersteunen van de Europese industrie en het implementeren van maatregelen om de reële economie te helpen en het welzijn van de werknemers van de aangesloten bedrijven te garanderen. CECIMO roept nationale en Europese besluitvormers op om onmiddellijke en effectieve maatregelen te nemen en beveelt daarom de volgende aanvullende maatregelen aan:

– Belastingverminderingsregelingen voor bedrijven of tijdelijke belastingverlagingen, met name voor lasten die rechtstreeks van invloed zijn op bedrijven.

– Specifieke kredietmogelijkheden voor productiebedrijven of speciale noodleningen voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) die door de COVID-19-uitbraak financiële problemen hebben of zullen krijgen.

– In aanmerking komen voor buitengewone financiële steun, ondersteund door de ECB en de EIB, om mogelijke faillissementen en opschorting van betalingstermijnen te voorkomen.

– Bescherm kritieke openbare infrastructuren, zoals transportnetwerken, overal in Europa.

– Een snelle en duidelijke herprogrammering van de Europese structuurfondsen.

– Ondersteuning van de aanpassing op korte termijn in de logistiek en toeleveringskanalen van het MKB (bv. Gevestigde screeningprotocollen, invoering van nieuwe technologieën, enz.).

 

Filip Geerts, directeur-generaal van CECIMO, zegt: “De Europese industrieën zullen floreren als de Europese instellingen en de lidstaten samenwerken en naar de productiegemeenschap luisteren. Meer dan ooit hebben we snel en doortastend optreden van de EU-Raad nodig en Europese machinefabrikanten zijn bereid om samen te werken.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden