25 augustus 2021 - 2 min leestijd

Duitse industrie verliest op EU-markt terrein aan China

China wint terrein op het leveren van hoogwaardige machines aan de EU ten opzichte van Duitsland. In 2000 nam China nog 2,6 procent van de export van hoogwaardige industriegoederen naar EU-landen voor zijn rekening, in 2019 was dit 9,7 procent. Het Duitse aandeel steeg aanvankelijk ook, van 17,5 procent in 2000 naar 19 procent in 2005, maar daalde daarna naar 17 procent. 

Dat blijkt uit een studie van het Institut der deutschen Wirtschaft (IW), een door Duitse werkgevers gefinancierde denktank. In de periode 2000-2019 wist China zijn aandeel in de export naar EU-landen op te schroeven, terwijl het Duitse aandeel terugliep. De Chinezen voerden meer producten naar de EU uit die ingewikkelde productieprocessen vergen, zoals machines, auto’s en vrachtwagens, chemieproducten, systeemtechniek en optische techniek – juist het type producten waar Duitse bedrijven traditioneel sterk in zijn, meldt de NRC

Tot dusver bestond in Duitsland het beeld dat de Chinese export naar EU-landen vooral complementair aan de Duitse was. schrijft Matthes. Voor zover de Chinezen dezelfde producten maakten als de Duitsers gold de kwaliteit als duidelijk minder, waardoor Duitse bedrijven eigenlijk amper concurrentie zouden ondervinden uit China. Dit beeld klopt niet. 

Vroeger exporteerde China nog vaak producten die daar waren geassembleerd, maar die (deels) bestonden uit buitenlandse onderdelen. Maar inmiddels zijn Chinese industrieproducten steeds meer van Chinese makelij geworden. Het Chinese industriebeleid ‘Made in China 2025’ vormt het land met forse investeringen omvormen van lagelonen-exportland in high tech -industrienatie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden