17 mei 2021 - 3 min leestijd

Duitse machinewerktuigindustrie: voor het eerst positief kwartaalresultaat orders sinds 2018

In het eerste kwartaal van 2021 stegen de binnenkomende bestellingen in de Duitse gereedschapswerktuigindustrie met 26 procent in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. De binnenlandse bestellingen stegen met 10 procent. De buitenlandse bestellingen lagen 35 procent hoger dan vorig jaar.

“De branche voelt al enkele maanden dat de stemming onder klanten verbetert. Nu is dit eindelijk merkbaar in de cijfers ”, zegt Dr. Wilfried Schäfer, directeur van de VDW (Vereniging van Duitse machinebouwers). De lage startwaarden in het eerste kwartaal van 2020 zijn echter ook de oorzaak van de hoge groei, want vanaf maart 2020 ging door corona de vraag door z’n hoeven. De vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 geeft daardoor een realistischer beeld. Hier liggen de binnenkomende orders in totaal 14 procent onder het niveau op dat moment en slechts 1 procent hoger in het buitenland. “We hebben dus nog een lange weg te gaan voordat we weer een goed niveau hebben bereikt”, vat Schäfer samen.

Het niet-eurogebied is primair verantwoordelijk voor de opwaartse trend in buitenlandse orders in het lopende jaar. Hier voedt China, als locomotief voor de wereldeconomie, de vraag en wordt het ondersteund door de VS. Over het algemeen vindt het herstel echter op een bredere basis plaats, aangezien ook Europa herstelt. Veel gebieden hebben veel in te halen. Het positieve beeld wordt gecompleteerd door de stijgende bezettingsgraad van de laagste van 67 procent afgelopen zomer naar 79 procent.

De werkgelegenheid, een achterblijvende indicator voor de economische ontwikkeling, daalt. In februari had de industrie ongeveer 7 procent minder mensen in dienst dan het jaar ervoor. Dat zijn 66.800 vrouwen en mannen. “Vergeleken met de terugval in productie en bestellingen is dit een zeer matig resultaat. Het laat zien hoe belangrijk het voor bedrijven is om goed gekwalificeerd personeel te behouden. De regeling inzake arbeidstijdverkorting heeft ons hier veel geholpen ”, zegt Wilfried Schäfer.

Knelpunten bij leveringen staan nog wel de productie in de weg. In een lopende Corona-enquête gaf bijna de helft van de ondervraagde machinefabrikanten aan dat ze ernstige problemen hadden met de levering van elektronische componenten, met name besturingen. 46 Procent heeft moeite met stalen en metalen producten. “De vrees bestaat nu al dat de bestellingen niet op tijd kunnen worden verwerkt omdat de supply chain ernstig verstoord is”, meldt Schäfer.

De VDW verwacht voor het lopende jaar een productiestijging van 6 procent. Het volume van toen 12,9 miljard euro ligt boven dat van de financiële crisis van 2009/2010, maar nog steeds ver onder de recordjaren 2018 en 2019.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden