8 augustus 2022 - 4 min leestijd

Duitsland: onzekerheden en records in de markt voor gereedschapsmachines

De Duitse brancheorganisatie voor gereedschapsmachines VDW ziet dat alle productiesectoren geconfronteerd worden met chiptekorten, schaarste aan materialen en een instabiele energievoorziening. Desalniettemin laten de huidige cijfers zien dat vrijwel alle bedrijfstakken willen investeren in nieuwe machines en metaalbewerkingsapparatuur. Ondanks de daling van de inkomende orders van de Duitse markt voor werktuigmachines in 2020, werd tussen januari en mei van dit jaar een verbazingwekkende groei van 40 procent opgetekend. Als gevolg hiervan zijn de niveaus bijna terug op het record van 2018.

De bloeiende elektronicasector, de nieuw leven ingeblazen luchtvaartindustrie, de trend naar e-mobiliteit, investeringen in de milieu- en energiesectoren en de sterke stijging van de militaire staatsbudgetten als gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne hebben allemaal bijgedragen aan deze orders. Verder verwachten de onderzoekers van de VDW dat de vraag naar productietechnologie in de automobiel- en componententoeleveringsindustrie het komende jaar opnieuw zal toenemen naarmate het chiptekort geleidelijk verbetert.

Het slechte nieuws is echter dat de vertragingen in de levertijden het komende jaar waarschijnlijk zullen aanhouden als gevolg van knelpunten in de levering. Dit zal ook gevolgen hebben voor tal van componenten die in en rond werktuigmachines worden gebruikt. Volgens het Duitse federale bureau voor de statistiek heeft de werktuigmachineindustrie een orderboek van ongeveer 12 maanden. Hierdoor zal de productie dit jaar maar beperkt groeien: voor de zomer wordt een stijging van zeven procent voorspeld. Als interacties in de toeleveringsketens geleidelijk weer soepeler worden, zou de industrie in 2023 een jaar van sterke groei moeten zien.

Oorlog

In juni werd de situatie door de meerderheid van de Duitse bedrijven in de kapitaalgoederenindustrie die werden ondervraagd voor de ifo Business Climate Index als “goed” beschouwd, hoewel de verwachtingen voor de komende zes maanden per saldo gematigd negatief bleven. Het is duidelijk dat de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de lockdown in China nog steeds voelbaar zijn.

Sinds het begin van de Russische agressie tegen Oekraïne heeft Oxford Economics – een Engels economisch onderzoeksinstituut – een daling van de wereldeconomie voorspeld. Marktwaarnemers verwachten nu dat het wereldwijde bruto binnenlands product in 2022 met 3,1 procent zal groeien en dat de industriële productie met 3,4 procent zal groeien, ondanks de aanhoudende druk op de toeleveringsketens en de hoge materiaal- en energieprijzen; cijfers die achterblijven bij de verwachtingen van het voorjaar van dit jaar.

Ook de economische indicatoren – de Purchasing Managers’ Index en de indicator voor het vestigingsklimaat – vertonen tekenen van een vertraging in de nabije toekomst. De wereldwijde Purchasing Managers’ Index (PMI) daalde in juni tot het laagste punt in 22 maanden. Het ligt echter nog steeds boven de 50, wat – bij overschrijding – wijst op groei. Er zijn positieve signalen uit China, waar de Index na vijf maanden de recessiezone verliet en klom tot 51,7 punten. Markten zoals Japan, Zuid-Korea en India bleven ook in de groeizone, ondanks een verzwakking van het momentum. Ook de PMI voor de eurozone zakte naar het laagste punt in 22 maanden. Duitsland verloor bijna drie punten en bereikte daarmee het Europese gemiddelde van 52 punten. De Index daalde ook in de VS. De industrie presteerde vooral goed in Nederland (55,1) en Zwitserland (59,1). Daarentegen was de situatie gespannen in Polen (44,4) en Turkije (48,1).

De veelbesproken verstoring van de gasvoorziening laat ook zien dat we in een tijd van onzekerheid leven en dat de risico’s daarom zeer groot zijn. Het is erg moeilijk om de effecten te berekenen die een tekort aan aardgas kan hebben op de industriële toeleveringsketen; omwentelingen zijn echter onvermijdelijk en de naschok hiervan zal zeker ook gevolgen hebben voor de vraag naar werktuigmachines. De VDW beveelt daarom bedrijven aan om commercieel prudent te zijn en voorbereidingen te treffen voor een mogelijk forse teruggang.

Ook dit jaar doet de VDW weer mee aan de AMB door onder meer het organiseren van diverse activiteiten, zoals de speciale jongerenstand van de Duitse Stichting Jong Talent in de Werktuigbouwkunde (NWS) in de foyer van de oostelijke ingang van het beursterrein, waar jonge professionals uit de industrie kunnen elkaar ontmoeten onder de slogan “Doe iets met de toekomst – uw kansen in de machinebouw”. VDW staat in hal 10, stand A75.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden