5 november 2021 - 3 min leestijd

Duurzaamheid en vernieuwde modellen bij Open Huis Promas

“Duurzaamheid wordt steeds belangrijker”, zegt Richard Hermans van Promas tijdens hun Open Dagen deze week. Hij staat naast een Eco-Logic spanenpers van Jvonne. “Het afval wordt tot een minimum beperkt en koelvloeistof blijft langer bruikbaar”. Behalve de spanenpers toonde de leverancier van hoogwaardige, verspanende CNC-gestuurde metaalbewerkingsmachines het vernieuwde assortiment van onder andere Hedelius, Hartford en CMZ. 

Duurzame oplossingen? “Jazeker wordt daar naar gevraagd”, zegt Hermans, directeur/eigenaar van Promas CNC. Er komen een hoop aanvragen binnen, geeft hij aan. Promas biedt dan een testapparaat aan, omdat elk proces anders is. Zowel qua materiaal (lood, staal, aluminium), als bewerkingstechniek (verspanen, draaien, frezen). 

“De gebruiker heeft verschillende redenen om duurzaamheid te integreren. Zo kan het om volumereductie gaan. Het kan tot 85 procent aan ruimte schelen. Maar het gaat ook om het terugnemen van koelvloeistof. Een goed voorbeeld: onlangs hebben we een spanenpers verkocht aan een loodverspaner. Hij wil een hele hoop vloeistof uit de spanen persen, om het lood zelf weer om te kunnen smelten. Dan moet je meer dan 99 procent van de vloeistof eruit persen en dat lukt.”

De werking van de Eco-logic is even logisch als simpel. De spanen komen onderin een compartiment met een schroef. Die perst in een kamer de spanen letterlijk samen tot briketten en die worden via een sluis afgevoerd. De spanenpers kan ook geautomatiseerd worden ingezet, op tijdsinterval of op aanbod van spanen. 

Kiezen

Ook was er bij het open huis het nieuwe model van Hedelius, de Acura 50 met Heidenhain-sturing. Interessant aan dit model is dat het een vijfassige machine is die al in de basisuitvoering compleet is uitgerust. Daarnaast is deze vijfasser uitstekend geschikt voor automatiseren. De worden langs de zijkant geïmplementeerd, zodat de voorkant toegankelijk blijft voor de bediener. Het toch al grote gereedschapsmagazijn heeft optioneel 180 extra gereedschapsplaatsen. 

Van CMZ stond er onder andere het model TA20TY640. Een draaibank waarbij de bouw van de machine interessant is. De gegoten en geslepen blokgeleidingen, handgeschraapte tegengeleiding leggen de basis voor de hoge nauwkeurigheid die deze machines kunnen neerzetten. De koeling van componenten, zoals de motoren zorgt er verder voor dat er geen temperatuurschommelingen optreden die een impact hebben op het werkstuk. En de keuze voor built-in motoren in plaats van een riem- of tandwielkastaandrijving zorgt dat er geen trillingen kunnen overgebracht worden. De standaard Fanuc 31i of 32i sturing bewijst dat CMZ meespeelt op het allerhoogste niveau.

Promas toonde ook de Hartford HCMC-1270/0i, een drieassig bewerkingscentrum, uitgerust met Fanuc-besturing, blokgeleiding en tandwielkastoverbrenging (11 kW / 8000 rpm / 310 Nm). Het werkbereik is 1270 x 635 x 630 mm en de wisselaar heeft 30 posities. Hermans: “De kracht van Hartford is dat de gebruiker veel kan kiezen: sturing, spindel, overbrenging. Eigenlijk staat de machine in dienst van je werkstuk, in plaats van dat je je werkstuk aanpast aan de machine.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden