28 januari 2022 - 2 min leestijd

Economie vergroent (te) langzaam

De vergroening van de Nederlandse economie verloopt te traag volgens MVO Nederland. Slechts 15,4% van het Nederlands bedrijfsleven mag zich duurzaam noemen. Het percentage stijgt daarmee maar 1,3 procentpunt ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit de Nieuwe Economie Index 2022 (NEx), een onderzoek dat sinds 2020 wordt uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek. In het eerste jaar dat een cijfer werd toegekend aan de duurzaamheid van de economie bedroeg de score 12,1%. 

Opvallend is verder dat de score op circulaire economie ten opzichte van 2021 stagneert op 12,9 procent, terwijl consumenten zouden kunnen concluderen dat het mainstream is geworden. “H&M heeft een circulaire collectie en BMW maakt volop reclame over circulaire auto’s. Het gros van de mensen scheidt al jaren afval en brengt kleding naar de textielbak. De NEx laat echter zien dat dat niet representatief is. Stilstand is geen vooruitgang”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

Activiteiten

Van 7 tot 12 februari is het de Week van de Circulaire Economie. Het thema van dit jaar is ‘systeemverandering van een lineaire naar een circulaire economie’. Om tot een volledig circulaire economie te komen is systeemverandering nodig, en ook al wordt er door velen al hard aan circulaire economie gewerkt, zijn er nog veel aanpassingen nodig in het denken en doen om écht over te stappen naar een circulair systeem. Net als in voorgaande jaren, worden er tijdens de conferentie tal van deelsessies georganiseerd. 

Het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie is actief partner van de Week van de Circulaire Economie. Elke werkdag kun je meedoen aan een of meer van de activiteiten van het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie. Centraal dit jaar staan de circulaire doelen binnen de maakindustrie en de doorbraakprojecten die nodig zijn om deze doelen te realiseren. Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie verzorgt deelsessies tijdens de Nationale Conferentie op maandag en organiseren zelf vier webinars op de overige dagen deze week.


Klik hier voor meer informatie

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden