11 september 2020 - 2 min leestijd

Eenderde leveranciers verwacht liquiditeitsproblemen binnen een jaar

Uit een kwartaalonderzoek van brancheorganisaties FPT-VIMAG en FME, naar de gevolgen van Covid-19 voor de maakindustrie blijkt dat een op de drie ondernemers binnen twaalf maanden liquiditeitsproblemen verwacht. Tweederde geeft aan maatregelen te moeten nemen op het gebied van personeel.

 

FME heeft in samenwerking met aangesloten branches een onderzoek gedaan onder haar achterban om de impact van het COVID-19 virus in kaart te brengen. Ruim 650 algemeen directeuren hebben de vragenlijst ingevuld. De middelgrote en kleine industrie (MKI) is met 85% sterk vertegenwoordigd.

Belangrijke conclusie is dat 94 procent van de ondernemers last heeft van impact op de bedrijfsvoering als gevolg van vraaguitval. Een op de drie ondernemers verwacht ondanks de steunmaatregelen nog altijd binnen twaalf maanden liquiditeitsproblemen. En 68 procent van de ondervraagden overweegt HR-maatregelen te treffen, zoals een vacaturestop, afschalen flexschil en niet verlengen van tijdelijke contacten of zelfs een reorganisatie.

 

Liquiditeit

Ramon Dooijewaard, directeur FPT-VIMAG, is geschrokken van de cijfers. “Ik had gehoopt dat minder van de bedrijven in de productietechnologie liquiditeitsproblemen zouden verwachten voor de toekomst. Daarnaast valt het op dat veel van onze leden verwachten dat het dieptepunt in het tweede kwartaal van dit jaar was, maar dat ze over het algemeen nog steeds een omzetdaling verwacht voor de rest van 2020 en zelfs in 2021.”

 

Deeltijd WW

Van de maakbedrijven heeft 64 procent gebruik gemaakt van de NOW1-regeling en 58 procent van de NOW2-regeling. Een grote wens van het technische mkb is een regeling voor deeltijd-WW. Zes van de tien leveranciers vraagt hiernaar. “Begrijpelijk”, zeg Dooijewaard. “De Nederlandse maakindustrie bestaat vooral uit mkb-bedrijven die maar beperkt werken met een flexibele schil. Als ze moeten snijden in het arbeidsbestand, gaat dat direct ten koste van hooggekwalificeerd en trouw personeel. Wij willen die banen en die kennis behouden.”

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden