9 september 2022 - 2 min leestijd

Energiecrisis een ‘existentiële bedreiging’ voor de metaalproductie in de EU

De Europese Unie moet de energiekosten in de regio verlagen om de permanente sluiting van metaalfabrieken in de regio te voorkomen, waardoor de afhankelijkheid van import met een grotere CO2-voetafdruk zou toenemen, aldus brancheorganisatie Eurometaux.

Ongeveer 50% van de EU-productiecapaciteit voor aluminium en zink “is al offline gehaald vanwege de stroomcrisis”, zei Eurometaux in een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Die zorgen worden weerspiegeld door een bredere coalitie van energie-intensieve industrieën – waaronder cement, staal, chemicaliën en meststoffen – die hebben gewaarschuwd voor het ‘extreme niveau’ van de gasprijzen op de Europese markt.

“De afgelopen weken zagen een groot aantal industriële fabrieken hun deuren sluiten of hun productie in Europa en de komende weken worden er nog meer verwacht”, aldus de coalitie in een brief aan Von der Leyen. “Deze enorme inperkingen van fabrieken zullen Europa’s afhankelijkheid van derde markten voor strategische toeleveringsketens vergroten en de wereldwijde koolstofemissies drastisch verhogen”, waarschuwden ze.

Bijeen

De EU-ministers komen vandaag bijeen om dringende maatregelen te bespreken om te reageren op een stijging van de gas- en stroomprijzen die de Europese industrie teistert nadat Rusland de gasleveringen aan het blok had afgeremd.

Eurometaux wil dat de EU de drempel van € 50 miljoen verhoogt voor de hulp die EU-landen kunnen bieden aan worstelende bedrijven, steun verleent door belastingen en toeslagen op stroom en gas te beperken en een EU-noodfonds voor energie-intensieve industrieën op te richten.

“We roepen de leiders van de EU en de lidstaten op om noodmaatregelen te nemen om hun strategische elektriciteitsintensieve industrieën te behouden en permanent banenverlies te voorkomen”, zei Eurometaux, eraan toevoegend dat de brief is ondertekend door chief executives van 40 Europese bedrijven. Eurometaux heeft 26 bedrijfsleden, waaronder Glencore, Aurbubis, Boliden en Norsk Hydro.

Door verminderde productie van zink, aluminium en silicium zijn consumenten in de Europese staal-, auto- en bouwsectoren al geconfronteerd met ernstige tekorten, die worden gecompenseerd door zendingen uit China en elders. “De Chinese productie is 2,5 keer koolstofintensiever dan de Europese zinkproductie; 2,8 meer in het geval van aluminium en 3,8 meer voor silicium, “zei Eurometaux. “We schatten dat de vervangende import van aluminium in Europa dit jaar al 6 tot12 miljoen ton CO2 heeft toegevoegd.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden