11 juli 2024 - 3 min leestijd

Enquete Duitse industrie: ‘Geen groei tot 2025’

De stemming in de technische industrie in Duitsland is verslechterd. Volgens de economische enquête van de VDMA – het Duitse quivalent van de FME – zullen de investeringen pas in 2025 weer toenemen. Ongeveer 40% van de bedrijven verwacht dit jaar een nominale daling van de omzet, terwijl nog eens 23% verwacht dat hun omzet zal stagneren.

Ongeveer een derde (31 procent) van de bedrijven in de mechanische en installatiebouw beoordeelt hun huidige situatie als slecht of zeer slecht. 29 procent beoordeelt de situatie als goed of zeer goed. Dit zijn de resultaten van de laatste economische enquête van de VDMA, waaraan in juni 932 lidbedrijven deelnamen. “Dit betekent dat het beeld recentelijk negatief is gekanteld. In het tweede kwartaal waren meer bedrijven pessimistisch dan optimistisch. In het voorjaar waren de meeste bedrijven nog optimistischer, zij het met een kleine marge”, zegt VDMA-hoofdeconoom Dr. Ralph Wiechers.

Met het oog op heel 2024 zijn de bedrijven dus ook wat pessimistischer. Ongeveer 40 procent verwacht dit jaar een nominale daling van de omzet, terwijl nog eens 23 procent verwacht dat hun omzet zal stagneren. De respondenten waren echter optimistischer over volgend jaar. Meer dan de helft ziet een nominale omzetstijging in 2025 als realistisch. “Heel wat bedrijven hadden hun hoop gevestigd op een positief tweede halfjaar van 2024. Echter, gemeten aan het aantal inkomende orders, zijn deze hoop voor velen niet uitgekomen. Bedrijven moesten daarom hun schattingen naar beneden bijstellen”, legt Wiechers uit. Bovendien beschouwt bijna een derde (29 procent) van de bedrijven hun orderportefeuille als een groot of zeer groot risico voor de komende zes maanden.

Werktijdverkorting

De verkoopvooruitzichten worden ongelijkmatig beoordeeld. De situatie blijft positief in de Verenigde Staten. 41 procent van de bedrijven daar ziet hun huidige verkoopkansen als goed of zelfs zeer goed. Ongeveer één op de drie bedrijven verwacht zelfs een verbetering in de komende zes maanden. Daarentegen beoordeelt slechts ongeveer één op de vijf bedrijven in China en Duitsland hun huidige verkoopvooruitzichten als positief.

De aanhoudende economische neergang heeft ook invloed op de vraag naar arbeid onder werktuigbouwkundige bedrijven. 46 procent van de bedrijven gaf aan dat zij het aantal tijdelijke werknemers in de komende zes maanden willen verminderen. Echter, ongeveer twee derde van de bedrijven wil hun vaste personeelsbestand constant houden. “Bedrijven zijn zich maar al te goed bewust van de demografische trend en het daarmee gepaard gaande arbeidstekort in de komende jaren. Veel bedrijven zullen hun medewerkers daarom behouden waar mogelijk”, benadrukt Wiechers. Een beproefd middel om dit in Duitsland te bereiken is werktijdverkorting, wat al in sommige bedrijven wordt toegepast of steeds vaker wordt overwogen. In de komende maanden zal het aantal werktijdverkorters in de mechanische en installatiebouw waarschijnlijk verder toenemen.

Groei

Vanwege de aanhoudend uitdagende randvoorwaarden blijkt uit de feedback van bedrijven een duidelijke terughoudendheid om te investeren. 36 procent van de ondervraagden verwacht dat hun nominale investeringen dit jaar zullen stagneren, terwijl nog eens 22 procent zelfs een daling voorziet. De bereidheid om te investeren zou echter volgend jaar weer kunnen toenemen, zo suggereren de resultaten. Meer dan de helft van de bedrijven verwacht een groei van de investeringen. “Er zijn genoeg redenen om te investeren gezien de ingrijpende transformatie in de werktuigbouwkunde en de klantindustrieën. Een toename van de investeringen vereist echter goede investeringsvoorwaarden, dat wil zeggen planningszekerheid en betrouwbare economische en politieke randvoorwaarden. Dit besef is ook tot de politiek doorgedrongen. Nu is het tijd om eindelijk serieus werk te maken van het verbeteren van de aanbodvoorwaarden voor investerende en innovatieve bedrijven”, legt de VDMA-hoofdeconoom uit.

Het onderzoek is hier te downloaden

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden