10 november 2017 - 2 min leestijd

ESAB Weldcloud geeft meer inzicht in lasproces

“Je kunt als producent niet genoeg data hebben”, is de visie van Roul Kierkels, Product Manager bij ESAB. “De eisen worden steeds hoger dus moet je als fabrikant inzicht krijgen in het hele lasproces. We merken dat datamanagement ontzettend leeft in de markt want de vraag naar onze Smart Industry oplossingen is enorm gegroeid”. Kiekels bedoelt daarmee de Weldcloud van ESAB. Dit is een online beheersysteem dat lasapparatuur verbindt met een platform dat gegevens beheert om deze te analyseren.

De nieuwe lasapparaten van ESAB zijn optioneel WeldCloud-ready uit te voeren. Ook bestaande systemen kunnen geretrofit worden met een communicatiemodule, zodat ze compatible worden met de beheersoftware. De nieuwe WeldCloud lasapparatuur is voorzien van een LAN-, WiFi- en 3G-verbinding om te allen tijde gegevens over te kunnen dragen aan het netwerk. Mocht onverhoopt de verbinding toch wegvallen dan kan de apparatuur de data opslaan en het op een later tijdstip alsnog uploaden naar een server. Met behulp van alle lasparameters en machinegegevens kunnen gebruikers op afstand lasparameters beheren, begrenzingen en alarmen instellen, productiviteitsrapporten monitoren en gegevens delen en analyseren met behulp van elke computer, tablet of smartphone die verbonden is met hetzelfde netwerk als de lassystemen en de database. Daarnaast kan de responsiviteit van reparatie- en onderhoudswerkzaamheden worden verhoogd.

 

Traceerbaar

Een belangrijk voordeel van WeldCloud is traceerbaarheid. “Wanneer een lasnaad loskomt kan door alle opgeslagen informatie een las getraceerd worden en kan worden bekeken met welke parameters er op dat moment werd gelast. Met deze gegevens kan een oplossing voor het probleem worden gevonden waardoor in de toekomst het loskomen van soortgelijke lasnaden kan worden voorkomen.

De high end lasapparatuur van ESAB is ook voorzien van GPS. “Als bedrijf wil je kunnen achterhalen waar de apparatuur zich op dat moment bevindt. Met name voor grote bedrijven met veel lasapparatuur die ook in het veld wordt gebruikt, is GPS van toegevoegde waarde. Niet alleen om te controleren of de machines wel worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, maar ook om bijvoorbeeld onderhoudstechnici de machine snel te laten vinden zodra er een defect of storing is doorgegeven door WeldCloud.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden