2 mei 2017 - 2 min leestijd

Europese machine-industrie groeit door naar 24,2 miljard euro

De Europese markt voor productietechnologie groeit gestaag door. In 2016 ligt de omzet van de hele markt bij elkaar iets hoger dan 24 miljard euro. Hiervan is 18,7 procent gericht op de export. Dat heeft Cecimo, de Europese associatie van productietechnologie-verenigingen onderzocht.

 

Europa vertegenwoordigt wereldwijd een marktaandeel van veertig procent. Ook blijkt uit het onderzoek van Cecimo dat big data en smart industry het belangrijkste worden in de komende tien jaar. Daarnaast zijn het vermarkten van de eigen kennis en ‘product-as-a-service’ de meest relevante ontwikkelen, vinden door Cecimo ondervraagde CEO’s.

De helft van de ondervraagden gaf aan dat onderwijsprogramma’s die ict en productietechnologie doen samenkomen de belangrijkste beleidsontwikkeling is om tot nieuwe verdienmodellen te komen.

 

Uitdagingen

“Bedrijven in de productietechnologie worden meer en meer geconfronteerd met moeilijkheden bij het vinden van werknemers die beschikken over de kennis en vaardigheden die nodig zijn om digitale oplossingen toe te passen op het gebied van geavanceerde productieprocessen. Om deze uitdaging aan te gaan, moeten overheden op nationaal en regionaal niveau meer investeren in het ontwerp en de levering van een nieuwe aanpak van de opleidingen. Belangrijk zijn onder andere het programmeren van software en productietechnologieën. Ten tweede zien we dat de lidstaten ambitieuze investeringsprogramma’s in de modernisering van de productie en service-gebaseerde
business modellen lanceren en implementeren. We kunnen alleen omgaan met de concurrentiedruk uit de hele wereld door het bundelen van onze middelen in Europa”, verklaart Filip Geerts, directeur-generaal van Cecimo.

 

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden