8 april 2022 - 3 min leestijd

Familiebedrijf Oude Reimer 65 jaar: “We groeien met elkaar”

Deze week is het familiebedrijf Oude Reimer 65 jaar geworden. Precies op 1 april 1957 startte de eerste generatie Oude Reimer een ingenieursbureau in Hilversum. In de huiskamer ontwikkelde ‘opa’ Oude Reimer als eerste speciale volhardmetalen beitels en andere bijzondere gereedschappen voor de verspanende industrie. Vandaag de dag is Oude Reimer uitgegroeid tot partner in de maakindustrie voor advies en levering van machines, gereedschappen en smeermiddelen, reinigingsinstallaties en trillingsisolatie oplossingen.

Hank Oude Reimer herinnert het zich nog: zijn vader zat in huis aan de keukentafel en ontwikkelde volhardmetalen beitels en andere bijzondere gereedschappen voor de verspanende industrie. Zelf speelde Hank als kleuter onder de bureaus en klom hij in de gereedschapsrekken. “Het werden steeds meer kastjes voor volhardmetaalgereedschap. Ik speelde met plaatjes van Canna Carb, wat later Kennametal is geworden.”

De groei van Oude Reimer ging gestaag door. Het was de tijd waarin Engelse en Amerikaanse bedrijven voorop liepen op het gebied van machinebouw. “We leverden vanaf 1963 zesspilautomaat-machines van het Britse Wickman Bennett en introduceerden in 1976 de eerste CNC-draaibank uit de VS, van het merk Warner & Swasey. Dat was nog met ponsbanden. Computers waren er weinig toen. Wij schaften er een aan in 1975, met verwisselbare schijven. Dat ding was enorm: iets van 3 bij 1 meter. En vergeleken bij nu kon dat ding eigenlijk niet zo heel veel”, lacht Hank.

Doel

Misschien is het dan juist symbolisch dat ook op 1 april een nieuw ERP-systeem en de nieuwe webshop bij Oude Reimer in gebruik is genomen. Daarmee is de IT-infrastructuur klaar voor de toekomst. Hugo Oude Reimer, derde in lijn in het familiebedrijf, heeft de laatste jaren juist ingezet op verdere ontwikkeling van de IT-mogelijkheden. 

“Vroeger dacht men niet na over een IT infrastructuur, terwijl het de basis is voor klantgerichte oplossingen. Men werkte met faxen en typemachines en later computers. De nieuwe IT-infrastructuur (o.a. volledig Cloud-based) is een uitvloeisel van de strategische weg die we in 2019 zijn ingeslagen. Door daarin te innoveren, kunnen we veel meer voor onze klanten doen. We verschuiven op het gebied van IT, de focus van logistiek naar onze klanten. Onze servicemensen en monteurs kunnen zo veel beter de gebruikers helpen.”

Want volgens Hugo moet je als moderne organisatie steeds meer een partnerschap aangaan met alle relaties, zowel intern als extern. “We hebben een intern programma voor scholing opgezet. We focussen steeds meer op kennis, zodat we onze specialistische rol kunnen spelen in de top van de markt. Al ons personeel wordt continu bijgeschoold.. Door het combineren van de verschillende aanwezige disciplines hebben we een unieke propositie. Er is zo veel waarbij we samen met de klanten kunnen optrekken: van machines, gereedschappen, smeermiddelen, reiniging tot automatiseringsprojecten. We groeien met elkaar. En worden eigenlijk een soort solution provider: we helpen bij het “produceren makkelijker maken”, onze missie die we actief uitstralen en ook steeds meer onze cultuur begint te beïnvloeden. 

Heeft Hugo, als vertegenwoordiger van de nieuwe generatie, een persoonlijk doel? “Het klinkt misschien gek, maar ik wil een hele hoge NPS-score halen. Dat is een maatstaf waaruit blijkt hoe de klanttevredenheid is. Ik wil dat onze klanten tegen andere zeggen: ‘Ga naar Oude Reimer, want die helpen je verder met een goede oplossing’. Dat de mensen met wie we samen werken anderen verwijzen naar ons. Dat is een compliment voor ons, onze mensen en onze waarden.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden