6 januari 2022 - 3 min leestijd

Fanuc brengt geautomatiseerd CNC-frezen naar de onderwijsmarkt

Een nieuw Fanuc-educatief pakket combineert het Robodrill-bewerkingscentrum met de CRX-10iA collaboratieve robot. Scholen, hogescholen, universiteiten, onafhankelijke trainingscentra en OEM-trainingsfaciliteiten kunnen allemaal profiteren van het nieuwe Fanuc-educatief pakket dat de werktuigmachines en collaboratieve robottechnologieën van het bedrijf combineert. 

De Robodrill Educational Cell brengt geautomatiseerd CNC-frezen naar de opleidingsmarkt. Bij het educatieve pakket wordt een Robodrill verticaal bewerkingscentrum gecombineerd met een CRX-10iA collaboratieve robot. De Robodrill-educatieve cel is ontworpen met studenten in gedachten en stelt cursisten in staat om praktische ervaring op te doen in het programmeren en bedienen van CNC-bewerkingsmachines en geavanceerde robots. De inhoud van het pakket is zeer relevant voor moderne fabriekstoepassingen en bevat alles wat instructeurs nodig hebben voor onderwijsdoeleinden.

Wereldwijd is de vraag naar automatisering de afgelopen 10 jaar enorm toegenomen. Er bestaan al Fanuc-educatieve pakketten op basis van stand-alone industriële robot- en collaboratieve robottechnologieën. Door de toevoeging van een verticaal CNC-bewerkingscentrum in het nieuwe pakket kunnen cursisten de geautomatiseerde fabricage van componenten ervaren, van de aankomst van onbewerkte knuppels tot het lossen van een voltooid werkstuk, allemaal aangedreven door ISO-gebaseerde programmering via Fanuc’s high-end 31i-B5 CNC systeem. In feite is het pakket een ultramoderne Industrie 4.0-productiecel, compleet met standaard Ethernet-poorten en Ethernet-software-ondersteuning.

Vijfassige bewerking

Fanuc’s Robodrill biedt vijfassig simultaan frezen over verplaatsingsafstanden van 500 x 400 x 330 mm in de drie lineaire assen (X, Y en Z). Een Lehmann vijfassige tafel zorgt voor de kantel- en rotatieassen (A en C), terwijl een automatische gereedschapswisselaar die klaar is met 21 gereedschappen een BBT30, 10.000 tpm spil bedient. Geavanceerde machinefuncties zijn onder meer Tilted Working Plane (TWP) voor 3+2 bewerkingen, High Speed ​​Smooth (TCP) voor het bewerken van een vlak met de zijkant van een gereedschap met behulp van middelpuntbesturing, en AICC-2 200 Blocks Look Ahead voor verbeterde contourcontrole .

Om een complete leerervaring te bieden, wordt de Robodrill geleverd met een Renishaw OMP40-2 optische transmissietaster en een Renishaw OTS tafelgemonteerde optische gereedschapsinzetter. De machine is ook uitgerust met de AxiSet Check-Up van Renishaw, die een gemakkelijke en betrouwbare manier biedt om de prestaties van roterende assen te analyseren en problemen op te sporen die worden veroorzaakt door een onjuiste machine-instelling, botsingen of slijtage.

Om te helpen bij de training, wordt het all-inclusive pakket compleet geleverd met een NC-programma voor een gedefinieerd werkstuk, een bankschroef die past bij het onderdeel, vijf speciale snijgereedschappen en vijf gereedschapshouders. Fanuc levert zelfs het ruwe aluminium materiaal. Het pakket bevat ook een GoPro Hero 9 waterdichte actiecamera om in de machine te helpen kijken (via Wi-Fi-verbinding), zodat deze plug-and-play-oplossing direct uit de doos klaar is voor gebruik. Een andere toevoeging is Fanuc’s CNC Guide Academic Package – intelligente pc-simulatorsoftware die ideaal is voor zowel individuele als groepstrainingen.

Samenwerken

Een enkele kabel zorgt voor een communicatieverbinding tussen de CRX-robot en het Robodrill verticale bewerkingscentrum. Een van de vele voordelen van het selecteren van Fanuc-technologie om educatieve oplossingen te leveren, is dat het bedrijf werktuigmachines, robots en CNC-eenheden produceert, waardoor naadloze systeemintegratie mogelijk wordt.

De oprichting van de nieuwe Robodrill-educatieve cel van Fanuc heeft uitgebreide steun gekregen van een aantal industriële partners. Naast de eerder genoemde Lehmann, Renishaw en GoPro zijn deze partners onder meer Big Daishowa (gereedschapshouders), Schunk (bankschroeven) en Mitsubishi (DIAEDGE snijgereedschappen). 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden