2 mei 2017 - 2 min leestijd

‘Filtratie ondersgeschoven kindje in de verspaning’

Dankzij automatisering, kortere wisseltijden en kortere doorlooptijden neemt het aantal spiluren op verspanende machines drastisch toe. Machines worden daardoor intensiever benut, waarmee ook het spanenvolume sterk toeneemt. In de praktijk vormen spanen echter een bron van vervuiling. Vooral toename van kleinere spaandeeltjes veroorzaakt een hogere vervuiling van koelvloeistof en daardoor ook een verhoogde kans op slijtage in machines. Pompen raken sneller beschadigd en inwendige leidingen raken verstopt. De noodzaak om koelvloeistof en olie te filteren neemt daardoor toe. Fabrikanten van filtersystemen spelen daar op in met de ontwikkeling van filtersystemen die zelfs vuildeeltjes tot 10 micron uit het koelvloeistof scheiden.

 

Voorkomen van vervuiling bij draai-, frees- en slijpmachines is één van de specialiteiten van Dormatec Environment Systems BV. Dormatec is met haar kennis en expertise op het gebied van procesoptimalisatie vergaand gespecialiseerd in advisering en levering van filtersystemen, koelwaterkoelsystemen, hoge druk pompen, oliemistfilters en oliescheiders. Met dit assortiment helpt Dormatec onnodige stilstand en hoge onderhoudskosten te reduceren.

 

Spelbreker

Manuel Schippers van Dormatec ziet een toenemende vraag naar systemen om het verspaningsproces verder te kunnen optimaliseren. “De huidige generatie machines en software is steeds meer ingericht op het efficiënt produceren van kleine series met korte wisseltijden. Met een 24/7 inzet wordt de verspaningscapaciteit maximaal benut en moet een ondernemer kunnen vertrouwen op een bedrijfszeker en beheersbaar verspaningsproces. Stilstand door lintspanen die het proces verstoren of kleine deeltjes die het koelwater ernstig vervuilen vormen ongewenste spelbrekers. Het regelmatig reinigen en scheiden van olie en emulsie voorkomt dat soort problemen. En voorkomt ook gezondheidsproblemen van personeel, stinkend koelwater en corrosie op werkstukken.”

Manuel Schippers: “Vooral bij kleine aluminium en gietijzer deeltjes heeft de inzet van filtersystemen een hoge prioriteit. Grotere spaandeeltjes kunnen makkelijker worden verwijderd, maar vormen wel een risicofactor wanneer ze om het gereedschap blijven zitten en daardoor het proces verstoren. Op dat punt leveren koel- en hogedruksystemen een belangrijke bijdrage aan een betere procesbeheersing. Wie dus serieus produceert, zoveel mogelijk spindeluren wil maken, met andere woorden de groene lamp van de driekleuren signaallamp zo zoveel mogelijk wilt laten branden, zal meer na moeten denken over procesoptimalisatie. Green Light Machining staat voor procesoptimalisatie in de verspanende productie. Dat vraagt de inzet van systemen die ervoor zorgen dat het proces niet meer wordt onderbroken (minder stilstand), het aantal spiluren toeneemt, de kwaliteit hoog en constant blijft en de productiviteit wordt verhoogd.

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden