14 februari 2018 - 3 min leestijd

Finalisten Design Challenge inspireren industrieel 3D metaalprinten

Op maandag 12 februari 2018 heeft Additive Industries de finalisten van de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge 2018 bekend gemaakt in twee categorieën: professionals en student-ontwerpers.

Uit de groep van 52 deelnemers, wederom afkomstig uit de hele wereld, zijn uiteindelijk 6 finalisten geselecteerd. “De inzendingen van dit jaar lieten ons weer zien dat het niet meer alleen gaat over topologie optimalisatie. Er is nu een bredere kijk op verbeteringen om productie-complexiteit te elimineren en om de fabricage-, montage- of logistieke kosten te minimaliseren”, aldus Daan Kersten, CEO van Additive Industries. Op woensdagavond 14 maart worden de prijzen uitgereikt door juryvoorzitter Erik de Bruijn (mede-oprichter van Ultimaker) tijdens het Additive World Awards Dinner in het Conference Center High Tech Campus in Eindhoven.

Professionals

De professionals van het Intech DMLS team (India) laten dit jaar zien hoe je luchtvaartelektronica kunt verbeteren met additive manufacturing door te focussen op functie integratie, gewichtsbesparing en efficiency-vergroting. In de medische wereld word met behulp van additive manufacturing op grote schaal al protheses geproduceerd, maar het Franse team ‘3D-medlab’ heeft met het ontwerp van de ‘Medical Part Gripper’ laten zien dat er nog steeds ruimte is voor aanvullende toepassingen. Ze kozen voor een herontwerp van een tool met als belangrijkste functie het klemmen en vasthouden van medische producten zoals heupkommen. De derde finalist van de professionele categorie, het Italiaanse team van Aidro Hydraulics, heeft een hydraulic manifold ontworpen waarin ze flow prestaties hebben geoptimaliseerd en het gewicht en de afmetingen hebben geminimaliseerd.

Dit jaar hebben we een eervolle vermelding in de professionals categorie: Fabian Baum van EDAG Engineering (Germany) heeft zijn ‘LightHinge+’ design buiten mededinging ingestuurd voor de Design Challenge. Door het gebruik van bionische principes, zijn de spanningen en vervormingen geminimaliseerd en is 50% gewichtsvoordeel gerealiseerd. Door het optimaliseren van de oriëntatie en support structuur van het model, wordt het noodzakelijke support volume gereduceerd tot 20% van het totale bouw volume.

 

Studenten

De finalisten uit de studenten categorie kwamen dit jaar ook met interessante nieuwe ontwerpen.
Phillipp Kaindl, van de Technical University of Munchen, heeft met zijn ‘Gasification Burner’ een nieuw wervelmechanisme voor kool uitgevonden om de thermische efficiency te vergroten. Zijn ontwerp omvat zowel functie-integratie als het optimaliseren van vloeistofpaden. Yogeshkumar Katrodiya van Fraunhofer IGCV (Germany) heeft met zijn functionele integratie van een as en tandwieloverbrenging met geïntegreerde koelkanalen, een significante verbetering laten zien van de koel-efficiency met ruim voldoende smeermiddel. Ook is er topologische optimalisatie toegepast om gewicht te verminderen ten op zichte van het orginele ontwerp. De laatste, maar zeker niet de minste student ontwerper, is de winnaar van de laatste twee Design Challenges, Cassidy Silbernagel van de Universiteit van Nottingham (UK). Met zijn upgrade van de ‘multi-filament Ultimaker 2+ all metal hot end’ met verbeterde koeling, wil Cassidy laten zien dat je een bestaand product sterk kan verbeteren terwijl je het product ook compacter en nog functioneler maakt. Wat dit ontwerp in dit kader extra bijzonder maakt is het feit dat hij deze Ultimaker 2+ heeft gewonnen bij de eerdere Design Challenge.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden