4 december 2018 - 2 min leestijd

FME-agenda: technologie speelt sleutelrol in maatschappij

Nederland moet meer tech-minded worden. Zo kan iedereen profiteren van de kansen die techniek biedt voor ons land. Digitalisering moet er voor zorgen dat in 2021 Nederland ‘smarter’ is. Dat is de centrale boodschap van de Industrieagenda van FME. Gisteren bood FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink de FME-agenda voor de Technologische Industrie 2019-2021 aan staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer aan. De overhandiging vond plaats tijdens de top van midden- en kleine industrie (mki) bij de 3D-makerszone in Haarlem.

 

Technologie speelt een sleutelrol bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Maken we op tijd de omslag naar schone energie? Hoe voorkomen wij dat steden dichtslibben, files toenemen en het tekort aan woningen toeneemt? De FME-agenda voor de Technologische Industrie geeft aan wat hiervoor nodig is. FME voorzitter Ineke Dezentjé: “Om technologie als gamechanger in te zetten bij maatschappelijke vraagstukken is een doorbraak nodig. Hiervoor moet de overheid en het bedrijfsleven de handen ineen slaan en gaan investeren in innovatie en onderwijs.”

 

Doorbraken zijn nodig

Op dit moment beperkt het tekort aan technische personeel de groei en het oplossingsvermogen van de technologische industrie. Landen om ons heen investeren volop in innovatie. Nederland kan niet achterblijven. Smart Industry is hierbij onmisbaar. Innovatie in de technologische industrie vindt plaats door de toepassing van nieuwe technologieën zoals robotisering, Internet of Things en Smart Sensoring. Daarvoor moeten medewerkers ook de juiste skills leren.

“Om technologie als gamechanger in te zetten bij maatschappelijke vraagstukken is een doorbraak nodig. Hiervoor moet de overheid en het bedrijfsleven de handen ineen slaan en gaan investeren in innovatie en onderwijs.”

De staatssecretaris bezocht op uitnodiging van FME het Smart Industry fieldlab 3D Makerszone en Hembrug Machine Tools in Haarlem. Met de mki-directeuren van de 3D Makerszone, Hembrug Machine Tools, Kenz Figee, Ravo en Jeveka ging de staatssecretatis in gesprek over wat nodig is om Smart Industry te versnellen in het mki.

 

Op de foto van links naar rechts: Herman van Bolhuis (Directeur 3D Makers Zone), Stephanie Veltkamp (Directeur Jeveka), Robert Nefkens (Algemeen Directeur Hembrug), Mona Keijzer (Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat), Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink (Voorzitter FME), Natasja Sesink (Operational Partner MeeMaken en Directeur Kenz Figee), Karel Goedkoop (Algemeen Directeur Ravo).

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden