1 juli 2022 - 2 min leestijd

FME en Metaalunie: investeer jaarlijks minimaal 100 miljoen euro aan circulariteit

Het Kabinet investeert te weinig in de transitie naar een circulaire economie. Daarom roepen FME en Metaalunie de regering op om minimaal 100 miljoen euro te investeren voor experimenten op het gebied van duurzaamheid. 

In een brief aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Heijnen geven FME en Metaalunie aan dat drie doelen niet mogen worden vergeten. Ten eerste is er een dringende noodzaak tot een consistent en alomvattend circulaireeconomieprogramma, en een opschaling van de huidige activiteiten. “We hoeven maar naar de energietransitie te kijken om te zien dat elke dag wachten leidt tot meer maatschappelijke weerstand, meer complexiteit en uiteindelijk een hogere rekening”, schrijven de brancheorganisaties.

Daarnaast vraagt eeen intensivering en opschaling van beleid om een evenredige intensivering en opschaling van middelen. “Om de klimaatdoelen in 2030 te halen wordt door Nederland terecht vele miljarden geïnvesteerd. In de begrotingen van de relevante ministeries zijn echter slechts tientallen miljoenen euro’s gekoppeld aan de transitie naar een circulaire economie. We vinden deze verhoudingen niet in overeenstemming met de ambities van het Regeerakkoord en de bijdrage die circulariteit kan leveren aan de klimaatdoelen en aan duurzame economische groei. We doen daarom nogmaals de dringende oproep dat het Kabinet doelen en middelen met elkaar in balans brengt.”

Tot slot vraagt een transitie volgens FME en Metaalunie niet alleen om financiering van innovaties (R&D&I) en projecten, maar ook om procesgelden. De routekaarten maken duidelijk dat de transitie vorm zal moeten krijgen in diverse gezamenlijke, meerjarige en grootschalige programma’s. Met steeds diverse betrokken partijen vanuit de maatschappij. Structurele en bijpassende middelen voor procesbegeleiding zijn onmisbaar om de noodzakelijke programma’s van de grond te laten komen. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden