22 juli 2022 - 3 min leestijd

Forse omzetgroei verwacht in markt voor industriële 3D-printers

Wereldwijd is het aantal leveringen van industriële 3D-printers in het eerste kwartaal van dit jaar met 19 procent gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. Dit blijkt uit cijfers die onlangs zijn gepubliceerd door marktonderzoeksbureau Context. In vergelijking met verkoopcijfers van Q1 2020 – het kwartaal vlak voordat de coronapandemie uitbrak – is het aantal geleverde printers zelfs met 53 procent gegroeid.

In het eerste kwartaal nam de verkoop van vrijwel alle typen industriële 3D-printers in vergelijking met Q1 2021 toe, met binder jetting-metaalprinters als uitschieter: hiervan nam het aantal geleverde machines dit kwartaal met 113 procent toe. Daarmee is binder jetting volgens de marktonderzoekers van Context een van de snelst groeiende AM-technologieën, al is hij nog allerminst dominant. Binder jetting-printers maken slechts 3 procent van alle geleverde industriële bewerkingsmachines uit, en 8 procent van alle AM-machines voor metaalproducten.
Binnen de markt voor binder jetting-metaalprinters heeft het Amerikaanse Desktop Metal wereldwijd het grootste aandeel. De dynamiek in dit marktsegment zal echter op korte termijn veranderen, door de komst van twee grote fabrikanten met ambities. GE Additive werkt met partners als Cummins en Sandvik aan de ontwikkeling van een nieuw binder jetting-metaalprinterplatform, en HP – vooral bekend als consumentenmerk – zou nog dit jaar zijn eigen industriële binder jeting-techniek commercieel gaan vermarkten.

Groei in VS en Europa

Als niet alleen naar binder jetting-machines wordt gekeken, maar naar alle industriële 3D-printers, is het Chinese UnionTech wereldleider, volgens de onderzoekers van Context mede doordat AM in China ‘de afgelopen jaren indrukwekkend is gegroeid’. Door stringente coronamaatregelen is de markt in het thuisland van UnionTech echter gestagneerd, tot een groei van slechts 2 procent in Q1 2022. Markten die momenteel een veel snellere groei laten zien, zijn met name Noord-Amerika en in mindere mate West-Europa (dat uit zou komen op +8 procent). In de top 10 van merken die de snelste jaar-op-jaar-groei in de 3D-printermarkt laten zien, staan onder andere namen als 3D Systems, Farsoon en HP met betrekking tot polymeerprinters, en Velo3D, Trumpf en Farsoon als het om metaalprinters gaat.

Optimistisch toekomstbeeld

Hoewel ook in de industriële 3D-printermarkt wereldwijd verschillende factoren voor tegenwind zorgen – zoals mondiale inflatie, economische stagnatie in China en de oorlog in Oekraïne – stellen de onderzoekers van Context dat fabrikanten van 3D-printers optimistisch blijven over de resultaten in 2022. Het onderzoeksbureau verwacht dat uiteenlopende sectoren, zoals bijvoorbeeld de vliegtuigindustrie en tandheelkunde, ervoor zorgen dat voor dit kalenderjaar het aantal geleverde industriële 3D-printers wereldwijd met 24 procent toeneemt, en de omzet die daarmee gemoeid is zelfs met bijna 30 procent. Ook voor de langere termijn verwacht Context een forse omzetgroei voor deze industrie. Met name dankzij technieken die gericht zijn op 3D-printen voor de productie van grote series, kan de wereldomzet in de printermarkt de komende vijf jaar met 28 procent groeien, aldus de marktonderzoekers.

Beeld: TruPrint 3000 3D-metaalprinter (TRUMPF Group).

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden