18 maart 2022 - 3 min leestijd

FPT-VIMAG en FME houden bijeenkomst over de mogelijkheden van 3D-printing

Op donderdag 7 april organiseren FME en FPT-VIMAG in samenwerking met de lidbedrijven 3D Makers Zone, Oceanz, Bond3D en ASML een bijeenkomst over de toepassingsmogelijkheden van 3D-printing voor bedrijven in de maakindustrie. Tijdens deze bijeenkomst bij de 3D Makers Zone in Haarlem worden praktische use cases van 3D-printing besproken vanuit verschillende invalshoeken, zoals techniek, materiaal en toepassing. In interactieve sessies gaan we vervolgens in gesprek over de mogelijkheden van 3D-printing voor jouw bedrijf. Er is ruime gelegenheid tot netwerken tijdens de afsluitende borrel.

Inmiddels is de 3D-techniek een volwassen aanvulling voor de verschillende productiemethoden en kan deze breed worden ingezet: van prototyping tot serieproductie. Doordat er met digitale bestanden wordt gewerkt kun je snel en in kleine series produceren, gemakkelijk aanpassingen doorvoeren en zijn er complexe (lichtgewicht) vormen mogelijk. De voorraad kan hierdoor worden gereduceerd of totaal worden overgenomen door een digitale voorraad. Ook is de techniek zeer sustainable, omdat er vrijwel geen ‘waste’ van materiaal is en omdat er lokaal kan worden geproduceerd, met minder transport tot gevolg.

Programma

14:30 uur: Inloop en ontvangst bij 3D Makers Zone in Haarlem

15:00 uur: Introductie over de toepassingsmogelijkheden van 3D-printing in de maakindustrie

Opening – door Amber Fiechter, Business Development Manager Regio Noordwest FME

Huidige en toekomstige toepassingsmogelijkheden van 3D-printing – door Herman van Bolhuis CEO en oprichter 3D Makers Zone

Herman van Bolhuis, oprichter van 3D Makers Zone praat je bij over de huidige trends en ontwikkelingen in 3D-printing en de verschillende vernieuwde toepassingsmogelijkheden. Daarnaast geeft hij een beeld van de toekomst van 3D-printing over 5-10 jaar. 

15:30 uur: Presentatie business cases / use cases vanuit verschillende invalshoeken

Use case: 3D-geprinte bescherming voor onderdeel vliegtuigmotor van KLM – door Wilfred van Beuningen, Innovatiemanager bij 3D Makers Zone

Wilfred van Beuningen gaat in op een 3D-geprinte beschermende cover voor een onderdeel van een vliegtuigmotor van KLM. De cover past perfect bij het originele onderdeel en kan vele malen worden gebruikt. Deze tool helpt KLM Engine Services tijd te besparen tijdens het revisieproces en de kosten te verlagen.

Use case: 3D-printen van een robot-gripper en onderdelen voor AWL – door Erik van de Garde, CEO van Oceanz

Erik van de Garde gaat in op het gebruik van 3D-geprinte onderdelen door AWL. Voor verschillende robot-grippers maakt AWL gebruik van 3D-printen. Daarnaast wordt 3D-printen ingezet om complexe maatwerkonderdelen eenvoudig te produceren en integreren in hun machines. Dit maakt het mogelijk om enerzijds maatwerk te bieden en anderzijds sneller machines op te kunnen leveren.

Use case: 3D-geprinte onderdelen van hoogwaardige kunststoffen zoals PEEK voor ASML – door Marc Kunst, Manager Sales & Business Development bij Bond3D en Radu Donose, AM Competence Owner bij ASML

Marc Kunst en Radu Donose praten je bij over het toepassen van 3D-geprinte functionele onderdelen van hoogwaardige kunststoffen, zoals PEEK (PolyEtherEtherKeton), in de hightech industrie. Zij zullen toelichten hoe je de toegevoegde waarde van 3D-printen kan maximaliseren, door al vroeg in het designtraject rekening te houden met design-guidelines in relatie tot de gevraagde functionaliteit.

16:15 uur: Interactieve tafelgesprekken in groepen over de mogelijkheden voor jouw bedrijf

In groepen gaan we in gesprek over de mogelijkheden om met 3D-printing een bijdrage te leveren aan de oplossing van business vragen van jouw bedrijf. We doen dat langs verschillende invalshoeken zoals de gebruikte techniek, het materiaal en de toepassing. Deze groepen worden begeleid door experts op de verschillende gebieden van 3D printing.

16:45 uur: Afsluiting en vervolgstappen

17:00 uur: Netwerkborrel

17:30 uur: Einde bijeenkomst

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden