13 april 2018 - 3 min leestijd

Frank Biemans van BMO: “automatiseren is altijd rendabel”

Directeur Frank Biemans van BMO Automation kijkt met een tevreden blik terug op de afgelopen TechniShow. “We hebben veel klanten op onze stand mogen ontvangen maar hebben ook veel nieuwe contacten opgedaan. Het winnen van de TechniShow Innovation Award heeft onze beursdeelname een extra boost gegeven.”

“We hebben veel vragen gekregen over onze award winnende BMO Xenon software. We zijn dan ook blij dat de deelname aan de Innovation Awards niet alleen geresulteerd heeft in het winnen ervan maar dat er hierdoor ook een hoop extra publiciteit en aanloop naar onze stand is geweest”, aldus Biemans.

 

Rendabele investering

“Wat je merkt is dat het automatiseren van CNC-machines gemeengoed aan het worden is, de angst voor robotisering is voorbij en de metaalindustrie ziet de voordelen ervan in”, aldus Frank Biemans. “Toch heb ik tijdens de TechniShow nog mensen gesproken die zeiden dat automatisering in hun fabriek niet rendabel is of dat hun producten te complex waren om te automatiseren. Dit geloof ik pertinent niet. Ik ben ervan overtuigd dat het automatiseren van een CNC-machine op termijn altijd tot een rendabele investering zal leiden. Onze eerste robotcellen staan al tien jaar in het veld en leveren nog altijd een belangrijke bijdrage aan de productie. Die investering is al meerdere keren terugverdiend. Bovendien kunnen onze robotautomatiseringen ook aan twee machines gekoppeld worden, zo ziet de ondernemer nog sneller zijn investering terug”.

 

Mass Customization

“Een ander vaak gehoord argument is dat de klant te kleine seriegroottes heeft met een te lange insteltijd zodat het niet loont om te automatiseren.” Een achterhaalde gedachte volgens de innovator. “Er is een nieuwe trend gaande die ‘Mass Customization’ wordt genoemd. Het gaat hierbij om de productie van op maat gemaakte goederen tegen prijzen die in de buurt komen van massaproductie. Overdag worden de machines door de operator ingesteld en in de avond- en nachtelijke uren wordt productie gedraaid. Onze robot automatiseringen combineren de lage kosten per eenheid van massaproductie met de flexibiliteit van maatwerk. Wij hebben klanten die seriegrootte 1 automatiseren en iedere nacht meer dan 50 verschillende producten volautomatisch door de machine laten produceren. Een mooi voorbeeld van productieoptimalisatie”.

 

Complexe producten

Ook aan verspaners die aangeven dat ze dermate complexe producten bewerken waarmee een robot niet overweg kan heeft Frank een duidelijke boodschap. “Wij dagen hen uit om met concrete vraagstukken naar ons toe te komen. We zijn ervan overtuigd dat we met ons standaard assortiment een oplossing kunnen bieden of dat ze ons in ieder geval weer een nieuwe uitdaging geven. De techniek is niet stil blijven staan, door onze twee- en driepunts servogrijper kunnen wij vrijwel alle formaten en type producten zonder handmatige instellingen oppakken. Ook onze combinatie van pallet- en productbelading zorgt er voor dat wij vrijwel alle producten in een freesmachine kunnen beladen. Voor draaimachines hebben wij een zelfde mogelijkheid met spantangwisseling en product belading.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden