20 juni 2018 - 5 min leestijd

Grootschalige matrijsmaker vertrouwt op Haimer-technologie

Schweiger Formenbau (Schweiger Mould Making) vertrouwt op automatisering voor het produceren van nauwkeurige spuitgietmatrijzen. Om de vereiste, hoge procesbetrouwbaarheid te bereiken, maakt de mallenfabriek op gebied van tooling gebruik van gereedschapshouders, krimp-, balanceer- en gereedschapsinstellingstechnologie van de systeemleverancier Haimer.

De door de eigenaar beheerde Schweiger uit Uffing (D) is gespecialiseerd in een van de meest veeleisende industrieën: de automotive-industrie. Voor Managing Director Anton Schweiger en zijn ongeveer 75 werknemers betekent dit dat bij elke geproduceerde spuitgietmatrijs aan de hoogste normen van precisie en kwaliteit moet worden voldaan. Bovendien concurreren ze op een mondiale markt, die onder andere onder enorme kostendruk staat. Echter, geconfronteerd met de druk van de wereldwijde concurrentie, heeft de gekwalificeerde gereedschapmaker en zijn team zich hieraan aangepast en gepositioneerd. Ze vertrouwen op een geautomatiseerde procesketen die absolute veiligheid garandeert en eindigt met spuitgietmatrijzen die aan alle eisen voldoen. In 2016 heeft het bedrijf bijvoorbeeld een nieuwe productiehal gebouwd en geïnvesteerd in twee DMC 210U en 270U vijfassige DMG Mori-bewerkingscentra, die XXL-componenten in één keer kunnen verwerken. Uitgerust met een gepaste palletautomatisering, draaien de machines zeven dagen per week 24 uur per dag – en dat alles met slechts één persoons-shifts. In het weekend werken ze volledig onbemand. Dit vereist de hoogste procesbetrouwbaarheid voor alle relevante componenten en functies. Om deze reden heeft Anton Schweiger zich ook gefocust op gereedschaptechnologie. De interface tussen spil en gereedschap wordt vaak over het hoofd gezien. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de bewerking, de levensduur van de spil en de standtijd van het gereedschap.

 

Kwaliteit maakt het verschil

De freesspecialisten bij Schweiger hebben voor de ondersteuning en het advies gekozen voor Haimer. Voor Andreas Orterer, productiemanager bij Schweiger, is het belangrijkste argument voor Haimer de kwaliteit: “Met Haimer-producten kunnen we er zeker van zijn dat we altijd de kwaliteit zullen ontvangen die aan onze hoge normen voldoet.” Schweiger gebruikt momenteel duizenden Haimer-krimpgereedschapshouders. Daarnaast zijn er twee Power Clamp-krimpapparaten en een Tool Dynamic balancing-apparaat in de productie. Andreas Orterer voegt hieraan toe: “Vanuit Haimer krijgen we alle tooling uit één bron, wat goed bij ons past. Tevens merk je dat de krimpapparaten en balanceerapparaten zijn ontwikkeld door machinebouwers, ze zijn eenvoudig te gebruiken en leiden tot snelle resultaten.” Dit geldt ook voor de Microset-voorinstelling UNO-autofocus 20 | 70, die zijn plaats heeft tussen de krimp- en de balanceerapparaten bij Schweiger. Deze machine is een ‘Haimer’-product geworden sinds het Beierse bedrijf begin 2017 de Microset voorinsteltechniek in Bielefeld overnam. In vergelijking met de handmatige versie kan de UNO-autofocus automatisch de snijkant scherp stellen voor het meten, dit gebeurd door een aangedreven C-as. Vooral als het gaat om gereedschap met verschillende snijkanten op diameter of verschillende fases, dan is dit een optie die enorm tijdbesparend werkt. Al met al staat het apparaat insteltijdverlagingen toe van maximaal 70 procent, alleen al bij het vooraf instellen buiten de machine. Andreas Haimer, Managing Director van Haimer GmbH, legt uit: “Met de overname van Microset voorinsteltechniek zijn we een systeemleverancier geworden voor gereedschapsbeheer. Microset is een perfecte aanvulling op onze bestaande portfolio van precieze snijgereedschappen, gereedschaphouders, krimp- en balanceer technologie, op een manier die ons in staat stelt onze klanten nog meer te ondersteunen. “

 

Hoge rondloopnauwkeurigheid

Toen Anton Schweiger ongeveer twintig jaar geleden de eerste HSC-machine kocht, schakelde hij van mechanische spantangopname naar Haimer-krimphouders vanwege de verbeterde rondloopnauwkeurigheid. “De rondloopnauwkeurigheid ligt standaard onder de 3 micrometer.” Dit is een belangrijke voorwaarde voor de matrijzenmaker. Immers, ze produceren geen spuitgietmatrijzen voor goedkope verbruiksgoederen, ze creëren geavanceerde mallen die worden gebruikt in premium voertuigen – bijvoorbeeld om koplamp-eindplaten te maken die ze in twee componenten spuitgieten. Deze klanten stellen hoge eisen aan de eindproducten en accepteren geen enkele onregelmatigheid. Dienovereenkomstig moeten de spuitgietmatrijzen aan soortgelijke eisen voldoen: in de regel moeten de oppervlaktes glad zijn als glas en moeten toleranties van minder dan 0,02 mm worden gehandhaafd.

 

Lange, slanke krimphouders

Een van de belangrijkste aandachtsgebieden van Schweiger in de productie is het frezen van grote complexe mallen, waarbij individuele werkstukken tot negen ton kunnen wegen. De kamers zijn vaak erg diep. Meestal tussen 300 en 400 mm, soms zelfs tot 500 of 600 mm diep. Dit vereist slanke, krimphouders, het gebruik van krimpverlengstukken en snijgereedschappen met extreem lange schachten. “Een andere kracht van Haimer. Het bedrijf biedt een grote verscheidenheid aan standaard gereedschapshouders, desgewenst kunnen we echter altijd een breed scala aan speciale ontwerpen bestellen”, benadrukt productiemanager Orterer.

 

Lange standtijd

Over het algemeen betekent een langere spillevensduur aanzienlijke kostenbesparingen, maar standtijd is zelfs nog belangrijker in geautomatiseerde productie. “Om onbemand te kunnen werken, heb ik een absoluut betrouwbaar, duurzaam systeem van spindel, gereedschapshouder en snijgereedschap nodig”, legt Anton Schweiger uit. Schweiger bewerkt vele grote spuitgietmatrijzen automatisch in een opspanning voor 40 tot 50, soms zelfs 100 uur, non-stop. Een gebroken gereedschap of zelfs een spindelbeschadiging tijdens onbemand gebruik zou fataal zijn. Bovendien is een stijve en stabiele verbinding belangrijk om de gevraagde oppervlaktekwaliteit te bereiken. “Een sleutel hiervoor zijn de Haimer gereedschapshouders,” voegt de bedrijfseigenaar toe, “ze maken proces-betrouwbare bewerking mogelijk.”

Niet alle vereisten van de gereedschapmaker kunnen optimaal worden vervuld met standaard gereedschapshouders. Anton Schweiger waardeert vooral de nauwe samenwerking met de Haimer-specialisten en de flexibiliteit van het bedrijf in Igenhausen (D). “Voor ons is het belangrijk dat Haimer naar de gebruikers luistert. We kunnen daarom ook met specials bij Haimer terecht”, benadrukt de ondernemer.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden