21 juli 2023 - 5 min leestijd

Grootslijper en -verspaner De Rooy combineert reuzefreesmachines met Hedelius

Familiebedrijf De Rooy in Nuenen is slijpexpert, freesspecialist en toeleverancier voor de metaalindustrie. De onderneming is gewend om met gigantische slijp- en freesmachines aan het werk te zijn. Tussen die kolossen staat een door Promas geleverde Hedelius Tiltenta 10-serie. Een waardevolle aanvulling: “De combinatie is uitstekend”.

“Groots in precisie. Ja, dat moet er echt in hoor!”, zegt Adam de Rooy. Hij is mede-eigenaar van De Rooy Slijpcentrum en De Rooy Precision. Het vat ook goed samen wat zijn bedrijf doet: nauwkeurige metaalbewerking voor grote onderdelen. Ze houden zich bezig met vlak- en profielslijpwerk (max. 8.000 x 3.000 x 1.500mm), rond (max. ø2.000 x 4.000mm) en centerloos slijpen van kleine tot zeer grote onderdelen in het µm-bereik. Maar eigenlijk behoeft De Rooy geen aankondiging. “Iedereen in de industrie en de machinebouw die iets te slijpen heeft, kent ons denk ik wel”, zegt Adam.

De Rooy Slijpcentrum en De Rooy Precision is een echt familiebedrijf. Opa de Rooy richtte het in 1939 op als slijperij. In de jaren 50 en 60 kwamen de vader en de oom van Adam de Rooy in het bedrijf en hijzelf kwam in 1996 als kwaliteitsmanager aan boord van het familieschip. De vierde generatie is ook al binnengehaald. Frans de Rooy, volle neef van Adam, is mededirecteur geworden. Zus Floortje is ondertussen ook werkzaam bij het familiebedrijf, bij ondersteunende diensten als HR en de meetkamer. Frans heeft zich meer toegelegd op CNC-frezen. Daarbij gaat het om stukken met een maximale afmeting van 16.000 x 4.600 x 2.850 mm / 50 ton. Het zijn complete precisiewerkstukken op onder andere zes portaalfreesmachines, veelal in combinatie met een slijpbewerking. De Rooy Precision is in staat om X-large werkstukken na te meten op de Leitz PMM-G met een bereik van 6.000 x 3.0000 x 2.000mm.

Trots

“Als iemand iets groots te slijpen heeft, komt hij in principe bij ons uit. Wat we maken? Grote geleidingsbalken, bijvoorbeeld. Maar over het algemeen maken we machineonderdelen. Al 85 jaar lang zijn we in staat om met heel nauwkeurige toleranties te werken. Niet voor niets is onze hal volledig geklimatiseerd, want we weten wat nodig is om op µm-niveau te werken. Dat specialisme in het slijpen, die nauwkeurigheid, hebben we ook meegenomen als het gaat om frezen.”

Adam en Frans zijn immens trots wanneer ze door de hallen wandelen. Ze stoppen even bij een Pama Vertiram 2000. Een gigantische 5-assige simultane portaalfreesbank met vier verwisselbare freeskoppen. De machine staat er nu twee jaar en De Rooy kan werkstukken van maar liefst 50 ton en maximale afmetingen van 14m x 4.6m x 2.8m frezen, met een nauwkeurigheid < 0,01mm. “Zo groot hoeft niet altijd, maar het is wel een bewuste keuze om op de markt van grote werkstukken te acteren”, zegt Frans. “Veel bedrijven richten zich op producten van maximaal een vierkante meter. Het aantal ondernemingen die in staat zijn te slijpen en frezen tussen de 1 en 4 vierkante meter is al een stuk kleiner, en wij zijn vrijwel uniek als het gaat om nog grotere objecten. Dat maakt ons relevant.”

Blauwe coating

Tussen al dat geweld van grote slijp- en freesmachines, staat trots een blauwe Hedelius Tiltenta 10. Blauw? Inderdaad, importeur Promas heeft op verzoek van De Rooy het bewerkingscentrum een andere kleur dan de traditionele rode coating gegeven. “Het oog wil ook wat”, zegt Adam gekscherend. De waarheid is dat de filosofie van De Rooy is dat een werkvloer goed georganiseerd, schoon en veilig moet zijn. Niet voor niets hebben de hallen van het Nuenense bedrijf meer de uitstraling van een partij als ASML dan die van een fabriekshal.

De Hedelius Tiltenta 10 is geschikt voor een breed scala aan toepassingen, maar is de reus van de Tiltenta-serie. Met verplaatsingen van 3.600 x 1.000 x 1.000 (X/Y/Z) en een geïntegreerde zware draaitafel met een tafelbelasting tot 2.200 kg doet deze machine weinig onder voor de grotere CNC-bewerkingscentra die bij De Rooy staan. Door de gelijktijdige conus- en vlakinstallatie van de gereedschapsopname in de zogeheten HSK100-machinespil (een dubbelcontactspilsysteem) wordt een zeer stabiele verbinding tussen de gereedschapsopname en de spil bereikt. Tegelijkertijd is de spil compatibel met alle gangbare SK50-opnamen. De Tiltenta 10 heeft een extra grote Z- en Y-assige verplaatsing van 1.000 mm, en een traploos zwenkbare hoofdspil met hydraulische klemming. Het gereedschapsmagazijn kan worden uitgevoerd met maximaal 192 gereedschappen binnen bereik, met gereedschapslengtes tot 400 mm.

Mazzel

Met de Hedelius had De Rooy mazzel. Het was importeur Promas gelukt om de levertijd laag te houden. Dat is een uitdaging voor de grotere machines die er staan. Adam: “In 2020 hebben we een hal aangebouwd, speciaal voor grootverspaning. Daar staan nu vier grote machines van zestien meter in. Maar dit soort verspanende apparaten hebben tegenwoordig een levertijd van twee jaar en kosten flink wat. Het is een kapitaalintensieve markt. Ook daarom is het handig om deze Hedelius te hebben. Middelgrote verspaanklussen kunnen we hierop uitvoeren, zodat we de grotere machines hun run kunnen laten draaien. Een product kan namelijk wel tot veertig uur nodig hebben om te worden gefreesd en gepolijst.” Frans: “De Hedelius is misschien wel een van de kleinere machines die we hier hebben. Voor een aantal toepassingen is deze machine ook niet nodig, want daarvoor zetten we grotere apparaten in. Vooral in combinatie met geleidbanen is het een uitstekende toevoeging aan ons machinepark. We kunnen op de Hedelius ook stukken van tweeënhalve meter maken. Niet alles hoeft of kan op een 5-assige simultane portaalfreesbank met vier verwisselbare freeskoppen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden