1 april 2022 - 3 min leestijd

Grootste stijging verkoopprijzen ooit, oorlog tempert optimisme

De Nevi PMI van maart kwam uit op 58.4, het laagste cijfer sinds december 2020, maar nog steeds een aanzienlijke verbetering. De inkoopprijzen stegen extreem en de verkoopprijzen lieten zelfs de grootste stijging zien sinds dit onderzoek begon.

De stijging van de nieuwe orders viel terug naar het laagste niveau in zeventien maanden en de groei van de productie was de op een na kleinste sinds november 2020. De hoeveelheid onvoltooid of niet uitgevoerd werk groeide meer dan vorige maand en de voorraad gereed product in de grootste mate sinds 2019. De werkgelegenheid steeg aanzienlijk, maar wel minder dan eerder in 2022. De inkoop en de voorraad ingekocht materiaal bleven toenemen. De stijging van de levertijden nam voor het eerst in 5 maanden weer toe. De verwachtingen voor de toekomstige productie bleven positief, maar daalden wel voor de derde maand op rij.

Oorlog tempert optimisme

“De oorlog in Oekraïne zorgt voor grote onzekerheid bij ondernemers,” zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO in zijn redactionele commentaar deze maand op de Nevi PMI. “De Nederlandse industrie is nog wel optimistisch, maar veel minder dan voor de invasie. Zoals verwacht heeft de oorlog in Oekraïne geleid tot stijgende kosten voor energie en materialen zoals metalen. Behalve door de oorlog in Oekraïne worden toeleveringsketens ook opnieuw gehinderd door het coronavirus. De nieuwe lockdowns in China, zoals in Shenzhen en andere belangrijke industriesteden, zorgen waarschijnlijk voor vertraging van de toelevering van componenten zoals elektronica.”

Nieuwe orders

Het aantal ontvangen nieuwe orders steeg in maart opnieuw. Er is nu al sinds augustus 2020 maandelijks sprake van een groter aantal nieuwe orders. De stijging werd toegeschreven aan de heropening van de markten en aan klanten die vooruitbestelden om verwachte prijsverhogingen en tekorten voor te blijven.

Nadat in februari het hoogste niveau in vier maanden werd bereikt, daalde dit in deze onderzoeksperiode naar het laagste cijfer in zeventien maanden. Sommige bedrijven gaven aan dat de oorlog in Oekraïne had geleid tot een grote onzekerheid in de markten. Toch bleef de groei boven het onderzoeksgemiddelde op lange termijn.

Inkoopprijzen

De seizoensmatig aangepaste Inkoopprijs index steeg in maart fors, wat wijst op een aanzienlijk hogere inkoopprijsinflatie voor de Nederlandse productiebedrijven dan in februari. Na het recordniveau van juli 2021 was er zes keer in zeven maanden sprake geweest van een lagere inflatie. De inflatie in maart daarentegen was de hoogste sinds december 2021 en de op acht na hoogste ooit.

De kostendruk werd toegeschreven aan een groot aantal grondstoffen en componenten zoals metalen en elektronische chips, transport, energie en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De hoogste inkoopprijsinflatie werd genoteerd door de producenten van consumptiegoederen, gevolgd door die van investeringsgoederen.

Verkoopprijzen

In maart verhoogden de Nederlandse producenten hun verkoopprijzen in de grootste mate sinds het begin van dit onderzoek en het uiteindelijke indexcijfer overtrof het vorige recordniveau van november. Het puntenverschil tussen de seizoensmatig aangepaste Verkoopprijs index van deze maand en vorige maand was het op twee na grootste ooit. De bedrijven gaven veelal aan dat zij de extreem stijgende inkoopprijzen doorberekenden aan hun klanten. Er was in alle drie subsectoren sprake van aanzienlijk hogere verkoopprijzen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden