27 september 2022 - 4 min leestijd

Hedelius 5-asser met automatisering voor D&D Kunststofbewerking

Misschien honderd meter ten zuiden van het DAF-complex, aan de rand van bedrijventerrein De Hooge Akker in Geldrop, staat D&D Kunststofbewerking. Daar verspanen Gert-Jan Raassens en Ronny Moors van het bedrijf met hun zestig medewerkers kunststoffen op internationaal het allerhoogste niveau. Onlangs kochten ze bij Promas CNC een Hedelius 5-asser, de Acura 50-EL die spiegelbeeld gebouwd is en aan een kant van het BMO-beladingsysteem kon worden geplaatst. “Betrouwbare machines met betrouwbare automatisering zijn voor ons geen wens, maar een noodzaak”.

Ronny Moors en Gert-Jan Raassens lopen trots over de werkvloer van D&D Kunststofbewerking. Moors is mede-eigenaar van het Geldropse bedrijf. Raassens is werkvoorbereider en calculator, en bemoeit zich naar eigen zeggen met investeringsplannen. Er is flink wat geïnvesteerd in D&D Kunststofbewerking; er staan twaalf freesbanken, zes draaibanken, een plaatwerkafdeling en een eigen cleanroom. 

D&D Kunststofbewerking is 23 jaar geleden opgericht door Van Dijk en Dekkers, vandaar de D&D in de naam. Raassens: “De oprichters zagen in dat de kunststofverspaningmarkt veel potentie had. En ze hadden gelijk. Steeds meer producten worden omgezet naar hoogwaardige kunststoffen.”

Moors, die zich vier jaar geleden in het bedrijf inkocht, valt hem bij: “Kunststofverspanen is een specialisme dat toch onderschat wordt. Het is moeilijk, omdat heel veel factoren er een rol bij spelen. Bij metaal liggen veel parameters vaak al vast. Dan weet je tijdens het verspanen dat het goed komt. Kunststofverspaning vraagt veel technische kennis, net als bij metaal, maar er zijn enorm veel verschillen in kunststof.”

Spiegelbeeld

D&D Kunststofbewerking levert onderdelen voor machinebouwers. Een flink gedeelte van de klanten werkt in de halfgeleiderindustrie en de medische hoek. Maar ook de trailerbouw en voedingsindustrie rekenen ze tot hun klanten. “Dat is zo mooi aan dit bedrijf”, zegt Moors. “High mix, low volume. We hebben een seriegrootte van 1 tot 1000 en tegelijkertijd maken we hele kleine, maar ook hele grote producten.”

Niet voor niets staan er hoogwaardige machines. Op freesgebied is het bedrijf gestart met een 3-asser met draaitafel, waarmee vier- of vijfvlaksbewerkingen werden uitgevoerd. De vraag nam snel toe en in 2013 is de eerste 5-assige machine neergezet.

“Eigenlijk zijn we dus meteen met automatiseren begonnen. Dat gaf direct zoveel meer capaciteit”, zegt Raassens. “Vooral de onbemande uren in de avonden speelden een grote rol. Daarna hebben we vrij snel opgeschaald. In 2016 hebben we geïnvesteerd in een multitasking-machine.”

In januari 2019 kocht D&D Kunststofbewerking een 5-assige Hedelius Acura 65-EL, die meteen werd gekoppeld aan het BMO Platinum-beladingsysteem. Eind 2021 is deze bewerkingscel uitgebreid met een tweede Hedelius 5-asser, een Acura 50-EL die spiegelbeeld gebouwd is en zodoende aan de andere kant van het BMO-beladingsysteem kon worden geplaatst.

Noodzaak

Moors geeft aan dat automatiseren een must is. “We hebben nu zestig medewerkers en willen helemaal niet groeien naar tweehonderd mensen. Maar we zien wel dat we kunnen groeien qua omzet, dankzij 24/7-productie. Daarnaast zijn goede mensen schaars en moeilijk te vinden. Als je dan toch wil groeien, moeten de machines meer uren onbemand maken, eigenlijk als ’s avonds de lichten uitgaan in de hallen. Dan kunnen we ook nog eens kosten drukken en beter concurreren met Aziatische aanbieders. Tot slot hebben we dankzij de nachtelijke productie overdag meer tijd voor prototypes en nieuwe producten. Betrouwbare machines met betrouwbare automatisering zijn voor ons dus geen wens, maar een noodzaak.”

Raassens herinnert zich nog wel de eerste stappen op het vlak van automatiseren. “Het stond nog in de kinderschoenen. We waren op zoek naar een oplossing voor producthandling. Onze cyclustijden zijn korter dan die van de metaal, dus waren we op zoek naar een cobot of robot die de producten in de klem kon zetten. BMO Automation pakte dat goed op.”

Dat het goed matchte met de Hedelius, werkte nog meer in het voordeel. “De prijs-kwaliteitverhouding van de Hedelius is prima. Je kan de machine vanaf de zijkant prima beladen en de voorkant blijft vrij voor de operator. Daarnaast zit het hoofdkantoor van de fabrikant in Meppen en dat is relatief dicht bij.”

Slijtage

Voor velen is de kunststofbewerkingswereld een vreemde eend. Hoe ver staat kunststofverspanen af van metaalbewerking? Raassens: “Er zijn wel raakvlakken met metaal. Een groot verschil is vaak de slijtage. Daarnaast zie ze dat de evolutie in kunststofbewerking verder gaat. Je merkt dat meer en meer metaalbewerkingsoplossingen worden omgezet naar hoogwaardige kunststofverspaning. Kunststoffen verspanen is een specialisme dat veel meer te bieden heeft dan menigeen denkt. En wij zijn vakmensen die er heel goed in zijn.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden