16 december 2020 - 1 min leestijd

‘Helft maakbedrijven gebruikt 3D-printen voor prototyping en R&D’

Additive Manufacturing wordt door de helft van de bedrijven die iets met 3D-printen doet, gebruikt voor prototyping en R&D. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een door Flam3D-gehouden enquete bij voornamelijk maakbedrijven rond de toepassing van 3D-printing. 

Voor customized eindproducten en maatwerk zet ongeveer eenderde van de respondenten AM in. Iets minder dan 30 procent gebruikt 3D-print voor het maken van eindproducten met minder dan tien eenheden, reserveonderdelen en zichtmodellen. 

Zoals te verwachten is, gebruiken minder respondenten AM voor eindproducten waarvoor meer dan duizend units worden gevraagd: slechts vier procent. Voor hoge volumes lijkt printen (nog) niet de meest voor de hand liggende keuze. 

Kris Binon, directeur Flam3D, merkt op dat er een verschuiving in het gebruik van AM plaatsheeft, “Vroeger gebruikte bijna niemand de technologie om echt eindproducten te produceren. Nu doet meer meer dan de helft van de gebruikers dat wel. Dat bewijst dat 3D echt een relevante productietechnologie wordt. Dat het voor grote series nog niet zo vaak wordt toegepast, ligt wel in de lijn der verwachting, aangezien het unieke van AM toch eerder in de kleinere of gepersonaliseerde series ligt.”

Binnenkort volgen meer resultaten naar aanleiding van de enquete.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden