12 februari 2018 - 2 min leestijd

Hembrug presenteert harddraaien en slijpen op Grindtec

Hembrug Machine Tools presenteert tijdens de GrindTec in Augsburg (D) de nieuwe MikroTurnGrind 1000 en de nieuwe MikroGrind 100P peelgrinder. Beide machines combineren ultraprecies harddraaien en slijpen in één machine.

De Hembrug MikroTurnGrind is een machine die de voordelen van ultraprecies harddraaien en slijpen in één machine combineert. Deze machine is ontwikkeld om te voldoen aan de vraag vanuit fabrikanten met complexe werkstukken, waarbij een slijpfinish bewerking op een of meerdere vlakken vereist is. De Hembrug MikroTurnGrind combineert beide technieken in één machine waardoor geharde werkstukken compleet in één opspanning bewerkt kunnen worden. Dit bespaart processtappen en (omstel)kosten. Bovendien wordt de allerhoogste nauwkeurigheid behaald o.a. door het ontbreken van omspanfouten. De volledig hydrostatisch gelagerde MikroTurnGrind is uitgerust met een B-as die plaats biedt aan een gereedschapsrevolver en slijpspillen voor binnen- en buitenslijpen. Eventueel kan een van de slijpspillen worden vervangen door een freesspil. De machine is geschikt voor werkstukken met een diameter tot 200 mm of tot 300 mm en een lengte van 800 mm tussen de centers. Deze is geschikt voor kleine tot middelgrote productseries. Automatisering is optioneel mogelijk.

 

Snel slijpen

Naast de MikroTurnGrind presenteert Hembrug de MikroGrind 100P dat gebruik maakt van peelgrinden. Dit is een snel slijpproces dat door zijn specifieke toepassingsmogelijkheden het proces van harddraaien aanvult. Voor het peelgrind proces wordt gebruik gemaakt van een smalle CBN-slijpschijf die met hoge snelheid en een klein contactoppervlak geharde en hardmetaal werkstukken met hoge precisie bewerkt. De winst ligt in de kortere cyclustijden bij het bewerken van cilindrische of tonvormige werkstukken en de hoge standtijd van de slijpschijf. Daarnaast is het mogelijk om, net als bij harddraaien, eenvoudig een ander type werkstuk in te spannen zonder noodzaak tot gereedschapswissel. Hembrug ziet de inzet van peelgrinden als een waardevolle aanvulling op het harddraaien. Het is echter nog altijd een minder flexibel proces dan harddraaien. Complexere werkstukken waarbij bijvoorbeeld zowel een buiten- als binnendiameter en axiale vlakken bewerkt moeten worden kunnen niet in één opspanning gemaakt worden. De integratie van harddraaien en peelgrinden biedt die mogelijkheid wel. De eerst verkochte MikroGrind 100P is nu in aanbouw.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden