18 mei 2022 - 3 min leestijd

Inbrengveiling voor een of enkele machines

Troostwijk veiligen hebben een laagdrempelig verkoopkanaal voor enkele stuks machines opgezet, de zogenoemde inbrengveiling. Machines van diverse aanbieders worden gecombineerd tot een complete veiling met een uitgebreid aanbod. 

In de metaalindustrie wordt snelheid van produceren steeds belangrijker. Om mee te kunnen komen in de markt wordt daarom geïnvesteerd in nieuwe, veelal geautomatiseerde, machines die efficiënter werken. Bijkomend voordeel is dat door deze toenemende automatisering het tekort aan geschoold personeel deels wordt ondervangen.

Bij veel metaalbedrijven is er dan ook een toename van enkele stuks machines die door vervanging overtollig zijn of binnenkort overtollig worden. Voor de ondernemer een uitdaging. Want waar moet hij met deze een of twee machines naar toe. Hoeveel zijn ze nog waard? Waar kan hij ze aanbieden? Zelf verkopen is vaak lastig en tijdrovend. Gedoe waar de ondernemer niet op zit te wachten. Bovendien blijkt zelf verkopen in de praktijk niet altijd succesvol: lastige onderhandelingen, gedoe over garanties, de machine wordt niet verkocht, het uithuizen gebeurt niet zorgvuldig, er wordt niet betaald, etc.

Verkoopkanaal

Speciaal voor ondernemers in de metaalindustrie die een of enkele machines over hebben, heeft Troostwijk Auctions een laagdrempelig verkoopkanaal opgezet: de inbrengveiling. Machines van diverse aanbieders worden gecombineerd tot een complete veiling met een uitgebreid aanbod. 

De verkoper hoeft alleen maar via een speciale webpagina zijn machines aan te bieden en Troostwijk zorgt vervolgens voor het totale proces, indien gewenst inclusief uithuizing en transport. Naast het gemak betekent dit ook dat de verkoper, dankzij het online veilingprincipe, kan rekenen op een brede internationale belangstelling voor zijn machine en een daarmee samenhangende reële marktconforme opbrengst. De markt bepaalt namelijk de beste prijs die op dat moment mogelijk is. Betaling is gegarandeerd, want de machine wordt pas geleverd na ontvangst van de betaling.

Het feit dat de machine tot en met de verkoop gewoon op locatie blijft, bijvoorbeeld tot een nieuw bestelde machine arriveert, biedt ook voordelen omdat stilstand voorkomen wordt. Afleverdata zijn niet altijd lang vooraf bekend. Dus een periodiek georganiseerde inbrengveiling biedt dan ook veel flexibiliteit.

Circulaire economie

Voor kopers biedt de inbrengveiling de mogelijkheid om tegen een marktconforme prijs te beschikken over een direct inzetbare machine. Dat is tevens goed voor het milieu: er wordt geen energie – met eventuele uitstoot – verbruikt voor de productie van een nieuwe machine en grondstoffen worden bespaard. Zo dragen kopers en verkopers bij aan circulariteit binnen de industrie.

De inbrengveiling is niet alleen laagdrempelig, het is ook een snelle en goedkope manier van verkopen. De opname vergoeding voor een kavel bedraagt 25 euro voor een geschatte waarde tot 1.000 euro en 75 euro voor een geschatte waarde vanaf 1.000 euro. Bij verkoop betaalt de verkoper tot 10% bij een opbrengst tot en met 5.000 euro, 5% bij een opbrengst tussen 5.000 tot en met 10.000 euro en vanaf een opbrengst boven de 10.000 euro helemaal niets. De koper betaalt per kavel 8% opslag en een handlingfee van 100 euro per kavel. 

beeld: Wikipedia/ Three-quarter-ten

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden