5 mei 2023 - 5 min leestijd

Index Traub houdt kruit nog beetje droog bij Open Huis

Er was heus wel nieuws tijdens het Open Huis van Index Traub, deze week in het Duitse Reichenbach an der Fils. Zie de universele draaibank Index B500, die nu als lange versie met een draailengte tot 1.200 mm beschikbaar is. Verder waren er vooral upgrades, zoals de TNL32 compact: een TNL20 combineert met een stafdoorlaat van 32 mm. Of de gereviseerde klassieker Index ABC. Maar de echte klappers zullen op de EMO in september in Hannover komen.

De economische wereld lijkt te kantelen. India, sinds kort het meestbevolkte land ter wereld, komt meer en meer in beeld als economische partner. Dat merkt ook Index Traub, dat met grote interesse kijkt naar de ontwikkelingen in dat gedeelte van de wereld. Het bedrijf uit Reichenbach an der Fils staat eigenlijk op het punt om de in 2020 ingezette transitie af te ronden en zich voor te bereiden op de economische ontwikkelingen van het komende decennium. In 2020 kreeg Index Traub harde klappen door het instorten van de Duitse automobielindustrie. Duidelijk werd dat de afhankelijkheid van het bedrijf van de grote producenten van wagens te groot was. 

Bewust is gekozen voor een meer gedifferentieerde klantenbasis. Op dit moment is nog maar 10 procent van de omzet van Index gerelateerd aan de automotive-industrie. Bij Traub – dat toch al meer gericht was op de medische technologie – is het aandeel van de omzet dat komt uit de auto-industrie slechts 3 procent. Het resultaat is dat de combinatie Index Traub dit jaar weer bijna net zoveel omzet haalt als in 2019: toen was het 605 miljoen euro, nu is het 577 miljoen euro.

Werkstukken

Waren er dan geen nieuwe producten te zien in Reichenbach an der Fils? Natuurlijk wel. Grootste presentatie was die van de Index B500. Dit is een universele draaibank, die nu als lange versie met een draailengte tot 1.200 mm voor nog meer bewerkingsmogelijkheden beschikbaar is. Als optie rust Index deze machine uit met een achttienstations revolver.

De B500 is een verbetering ten opzichte van de 400-serie. Het verschil zit hem in de werkspindels van de verschillende machinegroottes. Terwijl de modellen van de 400-serie zijn uitgerust met een A8-hoofdspil (82 mm spilspeling, 315 mm klauwplaatdiameter) en een A6-tegenspil (65 mm spilspeling, 175 mm klauwplaatdiameter), gebruiken de modellen van de 500-serie een A11 hoofdspil (102 mm spilspeling, 400 mm klauwplaatdiameter) en een A8 tegenspil (82 mm spilspeling, 250 mm klauwplaatdiameter).

Ook werd de TNL32 getoond, een langdraaiautomaat op basis van de Traub TNL20. De Traub TNL32 is ontworpen voor draaien met glijdende en vaste kop van middelzware en zeer complexe werkstukken. Het heeft twee identieke werkspindels (8.000 tpm max., 9,9 kW en 19 Nm bij 100% DC) en twee gereedschapskoepels (elk met 8 stations, 12.000 tpm max., 1,5 kW bij 100% DC), elk met X, Z- en Y-as. De maximale staafspeling is 32 mm in diameter en een maximale draailengte van 220 mm. Het concept van de TNL32 is strikt afgestemd op de dagelijkse behoeften van zijn gebruikers. Zo is een effectieve en gelijktijdige bewerking met twee, drie of vier gereedschappen mogelijk.

Het werkgebied van de Traub TNL32 zorgt voor een zeer hoge vermogensdichtheid voor efficiënte productie met compacte afmetingen. Bovendien zorgt het verticale werkgebiedconcept voor een optimale procesbetrouwbaarheid, gecombineerd met minimale instelwerkzaamheden. De productiviteitswinst bereikt de machine met zijn dynamische eigenschappen op basis van een machinebed van gietijzer en trillingsdempende voeten. De hoge stijfheid en thermische stabiliteit zorgen verder voor een optimale werkstukkwaliteit.

Opslag

Niet nieuw, wel vernieuwd is de Index ABC. Zelf noemt Index Traub de ABC een onovertroffen klassieker. De automatische draaibank staat bekend om zijn prestatiedichtheid en dynamische respons. De nieuwe versie – nu ook verkrijgbaar met Fanuc-controller – heeft standaard een Y-as. Deze machine valt op door zijn bovenste revolver, die naast de Y-functionaliteit een elektronische indexeringsas, hoogteverstelling en de mogelijkheid biedt om dubbele gereedschapshouders te monteren.

Tot slot introduceerde Index Traub hun gereedschapsopslageenheid, iXtools. De draai-freescentra van de INDEX G-serie – G220, G320, G420 en G520 – evenals de TRAUB TNX220 onderscheiden zich onder andere door hun uitstekende freesprestaties. Dit komt door de Z-as slede met de gemotoriseerde freesspindel en de hydrodynamisch gelagerde Y/B-as boven de rotatie-as. De krachtige spindelaandrijving maakt een breed scala aan boor- en freesbewerkingen mogelijk, tot en met vijfassige bewerkingen.

Om de meest uiteenlopende bewerkingstaken snel en efficiënt uit te voeren, maakt de freesspil tijdens de bewerking gebruik van een eenvoudig in te stellen gereedschapsmagazijn dat in de machine is geïntegreerd. Het magazijn wordt geleverd met een of twee rijen (optie) en een opstellingsstation aan de voorkant, evenals een extra toegangspunt aan de achterkant. In het geval van de Index G320 biedt deze bijvoorbeeld ruimte voor nog eens 58 of 116 gereedschappen (HSK-T63 of Capto C6). Voor sommige gebruikers is dit echter niet genoeg. Ze willen een groter magazijn dat installatieprocessen minimaliseert en ook voldoende ruimte biedt voor zustertools.

Met iXtools biedt Index deze klanten een oplossing die zelfs achteraf kan worden ingebouwd, afhankelijk van de configuratie van de G-machine. iXtools is een uitgebreide uitbreiding van het geïntegreerde gereedschapsmagazijn van de machine en biedt onbeperkte toegang tot de maximaal 230 (G320/HSK-63) of 392 (G220/HSK-40) gereedschappen die in de unit zijn opgeslagen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden