17 augustus 2018 - 4 min leestijd

Industrie 4.0 vereist verdere automatisering van bewerkingsprocessen

Tijdens AMB, de internationale beurs voor metaalbewerking van 18 tot 22 september in Stuttgart, zullen veel exposanten laten zien hoe het bewerkingsproces verder kan worden geoptimaliseerd en winstgevender kan worden gemaakt door middel van automatisering.

Bedrijven worden geconfronteerd met een enorme druk van tijd en kosten. Ze zijn verplicht om de efficiëntie van hun processen voortdurend te verhogen. “Het gebruik van geïntegreerde automatiserings- en besturingsconcepten vereenvoudigt de werking van complexe systemen en ondersteunt de gebruiker intuïtief”, vertelt Thomas Marquardt, hoofd automatisering bij Chiron. “Daarom wordt momenteel een modulair, gestandaardiseerd celbesturingssysteem ontwikkeld voor alle automatiseringscellen, die een geïntegreerde gebruikersinterface zullen hebben met gestandaardiseerde hardware, software, visualisatie en bediening.”

 

Randapparatuur wordt belangrijker

De randapparatuur wordt steeds belangrijker, is Hansjörg Sannwald, hoofd markt- en productbeheer van CNC-systemen bij Bosch Rexroth, van mening: “Meer en meer eisen eindgebruikers complete oplossingen om kosten te besparen en producten te produceren met een hoge kwaliteit. Fabrikanten van bewerkingsmachines leveren inmiddels tot 80 procent van hun machines met geschikte randapparatuur.” Hij legde ook uit dat, voor klantspecifieke oplossingen, de laad- en lossystemen gemakkelijk te integreren zouden moeten zijn in bestaande concepten en besturingssystemen. Idealiter moeten de randapparatuur worden aangepast aan nieuwe producten in reactie op een softwarecommando van systemen van een hoger niveau. Gedecentraliseerde, intelligente aandrijfsystemen, zoals die Bosch Rexroth ook op de AMB zal presenteren, bieden deze vrijheid vandaag al, zei hij. Dankzij de OPC UA-standaard, die van toepassing is op alle fabrikanten, is communicatie tussen machines niet langer een probleem.

 

Meer flexibele en wendbare productie

Henrik Schunk, Managing Partner en CEO van Schunk, vestigt de aandacht op het belang van grijpersystemen en klemmen: “Ze hebben een beslissende invloed op de economie, procesveiligheid en flexibiliteit in het productieproces.” Vooral met de toenemende verscheidenheid aan producten en groottes, evenals de torenhoge kostendruk. Tegen relatief lage kosten kan bijvoorbeeld de insteltijd worden bespaard, die vandaag in kleine en middelgrote bedrijven nog steeds tien tot vijftien procent van de machinecapaciteit in beslag neemt”, legt Schunk uit.

Tegelijkertijd worden er aan de productie, die steeds complexer wordt vanwege een grotere variëteit aan onderdelen en steeds kleinere hoeveelheden, steeds hogere eisen met betrekking tot de productiekwaliteit gesteld. Fastems Managing Director Heikki Hallila geeft de volgende redenen: “Kortere productlevensduur door snellere technologische ontwikkelingen, steeds meer geïndividualiseerde producten, snellere reactietijden op klantbehoeften in een wereldwijde markt met geografisch gediversifieerde supply chains. Dit alles vereist meer transparantie en betere traceerbaarheid van de productie. Uitdagingen die, gezien de hoge kostendruk en het gebrek aan geschoolde arbeidskrachten, alleen kunnen worden overwonnen door middel van digitalisering en automatisering.” Vanuit het perspectief van  Fastems en andere producenten van productie-automatisering, moet ontwikkeling daarom niet alleen de productie flexibeler, maar ook wendbaarder maken. Hallila: “Een wendbaar productiesysteem betekent niet een puur specifieke hardware-oplossing, maar veeleer een toekomstgerichte productiestrategie.” Daarom zijn ze bij Fastems intensief betrokken bij de juiste oplossingsconcepten, zowel op het gebied van hardware als software. Bij AMB presenteert Fastems bijvoorbeeld een nieuw type robotcel voor de automatisering van multifunctionele bewerkingsmachines die geschikt is voor nieuwe investeringen en voor aanpassing achteraf.

 

Autonome productie

Een goedkope toegang tot automatisering wordt beloofd door de machinefabrikant Starrag. “Voor dit doel hebben we een machinegericht lineair palletopslagsysteem ontwikkeld. Maar er worden ook hoogwaardige oplossingen aangeboden die de eerste steen vormen voor een volledig autonome productie. “We zullen een belangrijke stap in deze richting presenteren bij AMB”, vertelt Managing Director Dr. Marcus Otto. In Stuttgart presenteert Starrag een systeem waarmee de lay-out van de hal en de automatisering optimaal kunnen worden aangesloten. Het is gebaseerd op driverloze transportmodules waarmee machines volautomatisch kunnen worden geladen en gelost zonder de toegankelijkheid van de machine te beïnvloeden.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden