10 november 2022 - 2 min leestijd

Industriële bedrijven in nog grotere problemen vanaf januari

Een groot aantal industriële bedrijven komt vanaf januari 2023 in nog grotere problemen vanwege de hoge energieprijzen. Uit een enquête die FME deed, blijkt dat de energiekosten met gemiddeld 230% zijn gestegen ten opzichte van begin 2022. Van de FME-lidbedrijven heeft 55% nu nog een geheel of gedeeltelijk vast contract, maar dat contract loopt bij 68% van de ondernemers medio 2023 af. Daarna moeten zij variabele en dus torenhoge energieprijzen gaan betalen. Dit zal invloed hebben op de winstverwachting van bedrijven en op de hele bedrijfsvoering.

FME constateert dat de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling) voor maar zeer weinig bedrijven een oplossing is. Slechts 12% voldoet aan de eis dat het aandeel energiekosten meer dan 12,5% van de omzet is. Voor de bedrijven die wel aan die eis voldoen, zoals gieterijen, maakt de TEK ook geen verschil. Dat komt omdat de TEK maximaal € 160.000 vergoedt en de energiekosten van dit type bedrijven in de miljoenen lopen.

“De TEK is voor bedrijven net zo onbereikbaar als de maan. De politiek moet criteria aanpassen en het plafond fors verhogen”, zegt FME-voorzitter Theo Henrar.

Marktaandeel

FME ziet een verband met de daling van het percentage vaste energiecontracten en andere kostenstijgingen. Bedrijven moeten hoge energie- en materiaalprijzen betalen en tegelijkertijd investeren in energiebesparing en verduurzaming. In Europa zijn de energiekosten voor alle bedrijven fors gestegen ten opzichte van Azië en de VS. Hierdoor neemt de kans toe dat de Europese industrie marktaandeel verliest aan de import van producten die buiten Europa tegen lagere kosten gemaakt worden. Als bedrijven hierdoor de productie moeten afschakelen leidt dat tot permanent verlies van marktaandeel, verlies van kennis bij bedrijven en het heeft ook indirecte effecten bij leveranciers en klanten.

Naast directe hulp aan bedrijven zoals de TEK-regeling, vindt FME dat het kabinet andere maatregelen moet nemen. Henrar: “De overheid moet de balans van vraag en aanbod van gas herstellen door bijvoorbeeld de productie van de kleine gasvelden op land en de Noordzee te verhogen en energie op Europees niveau te gaan inkopen. Ook moet Nederland met meer landen gascontracten sluiten”.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden