28 februari 2025 - 4 min leestijd

Jeff Hagelen (WEMO): “In de zoektocht naar hogere productiviteit wil men onze automatiseringsoplossingen”

Samenwerking is de spil waar alles om draait, vindt Jeff Hagelen van WEMO. Zijn bedrijf bestaat nu zestig jaar en breidt nog steeds uit. India en de Verenigde Staten zijn groeiregio’s voor deze bouwer van geautomatiseerde productielijnen voor het ponsen, buigen en verbinden van plaat- en spoelmateriaal. Maar ook dichter bij huis (Duitsland en de Benelux) groeit zijn markt, ook in mindere economische tijden. De reden? Ervaring. “Wij hebben ons altijd onderdeel gevoeld van het productieproces van de klanten”

“Alleen ben je sneller, samen kom je verder”, zegt Jeff Hagelen. De CEO van WEMO is onlangs toegetreden tot het bestuur van de Europese brancheorganisatie van productietechnologie Cecimo. Het onderstreept zijn rotsvaste geloof in samenwerking. “Gemeenschappelijkheid zorgt voor een sterkere cohesie. Soms moet je water bij de wijn doen, maar je hebt verbondenheid nodig om te overleven.”

WEMO ontwerpt, bouwt en onderhoudt maatwerkproductielijnen voor de volledig geautomatiseerde verwerking van plaatmetaal. Het familiebedrijf bestaat nu zestig jaar en is uitgegroeid tot een wereldspeler voor het ponsen, buigen en verbinden van plaat- en spoelmateriaal tot (half)afgewerkte producten. Het bedrijf biedt gestandaardiseerde modules die flexibiliteit verschaffen en kostenbesparingen genereren, vergezeld van een breed scala aan aanpassingsmogelijkheden.

Hagelen ziet groei op veel plekken. Zo moet hij geregeld in India of in de Verenigde Staten zijn om de groeimarkten daar verder te ontginnen. “Dat zijn groeimarkten waar onze oplossingen hard nodig zijn. Want in India bijvoorbeeld zijn er misschien wel genoeg mensen, maar is er een groot tekort aan werknemers met de vaardigheden om het werk te kunnen uitvoeren. Dus zoekt men automatiseringsoplossingen. En in de Verenigde Staten kunnen we weer helpen om de productiviteit omhoog te brengen. Net als in Duitsland en de Benelux. In de zoektocht naar hogere productiviteit wil men juist de automatiseringsoplossingen die wij bieden.”

Kern

Wat maakt het succes van WEMO? Hagelen: “Zestig jaar ervaring. We zijn altijd al een speciaalbedrijf geweest. De essentie van de onderneming was altijd al dat we de vraag van onze klanten ook onze vraag hebben gemaakt. Wij hebben ons altijd onderdeel gevoeld van het productieproces van de klanten. Eén van onze klanten bouwt bijvoorbeeld schakelkasten. Duizenden per dag. Dan kan je niet met een kantbank af. Uiteindelijk zijn wij de kern van het productieproces van die kastenbouwer. Dus moet onze kwaliteit de beste zijn. Stilstand van hun lijn kost tonnen aan omzetverlies, wij kunnen het ons dus simpelweg niet permitteren om met minder kwaliteit tevreden te zijn. Want deze klant heeft bijvoorbeeld de belofte naar zijn afnemers dat hij binnen 48 uur een schakelkast op maat voor het betreffende proces op de stoep kan zetten. Dan gaat het niet alleen meer om de vraag of we een goede lijn kunnen leveren. Dan gaat het om het volledige proces. En die verantwoordelijkheid nemen we.”

Bewust

Het proces staat volgens Hagelen centraal. Daarin functioneert WEMO in een nichemarkt. De wereld van ponsen, buigen en verbinden van plaat- en spoelmateriaal is als een piramide opgedeeld. Onderaan zitten de kantbanken met een manuele inleg en handelingen. Het middengebied bestaat uit standalone panelbenders. Dat is al een stukje meer automatisering. Panelbenders zijn flexibel en een evolutionaire stap, maar hebben wel een outputbegrenzing. WEMO is één van de weinige fabrikanten die verder gaat en het productiviteitsplafond van standalone panelbenders kan doorbreken. Een niche die niet groot is, weet Hagelen, maar wel stabiel en onbereikbaar voor partijen die niet verder dan een standalone-oplossing komen.

“We maken een bewuste keuze door te beloven dat we de fabriek van de toekomst op het gebied van pons- en buiglijnen automatiseren”, zegt hij. ‘Automating The Factory of the Future’, zoals hij het zelf naar buiten communiceert. Hagelen: “We helpen steeds meer met totaalprojecten. Van het moment dat het plaatmateriaal de fabriek binnenkomt, tot het moment dat het bijvoorbeeld gecoat of getransporteerd moet worden. Dat houdt in dat we de logistieke kant met AGV’s en robots oplossen. Maar ook het verdere transport. Dat gaat verder dan alleen een lijn automatiseren. Het maakt ons een gesprekspartner op niveau, die naast het bouwen van een geautomatiseerde machine ook een compleet project turn-key kan opleveren.”

Desnoods gebeurt dat in samenwerking met derden, geeft Hagelen aan. “We kunnen honderd procent van een opdracht realiseren. Maar het kan zijn dat een andere partij bijvoorbeeld beter is in de integratie van de laser. Als onze klant daardoor een betere oplossing krijgt, dan is de keuze voor ons makkelijk. We lossen het op maat op. En we bedenken daarvoor nieuwe mechanische en mechatronische oplossingen. Als het voor de klant maar een volledige turn-key oplossing is.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden