11 juli 2018 - 2 min leestijd

Kabinet en Brainport Eindhoven gaan langdurige samenwerking aan

Het kabinet heeft samen met Brainport Eindhoven en de Provincie Noord-Brabant de Brainport Nationale Actieagenda uitgebracht. Deze actieagenda ondersteunt de kennisintensieve maakindustrie, door samen te investeren in nieuwe technologieën en door het vestigingsklimaat van de regio te verbeteren.

Staatssecretaris Mona Keijzer, Economische Zaken en Klimaat (EZK): “Dankzij bedrijven als ASML, Philips, VDL, DAF en NXP en duizenden innovatieve mkb-ondernemers in de directe omgeving, is Brainport Eindhoven belangrijk voor de innovatiekracht van heel Nederland. Daarom spannen Rijk en regio zich in de Brainport Nationale Actieagenda in om meer technisch talent aan te trekken en de regio nog aantrekkelijker te maken voor bedrijven en hun werknemers. Hierdoor profiteert heel Nederland van deze economisch sterke regio.”

 

Investeringen

Met het uitbrengen van de Actieagenda maakt staatssecretaris Keijzer ook bekend dat ze de toegang tot risicokapitaal vergroot voor de maakindustrie in en rondom de Brainport. Hiervoor investeert het ministerie van EZK €5,7 miljoen via de zogenoemde Seed Capital-regeling in het Eindhoven Venture Capital Fund II. Dit fonds investeert vervolgens in jonge snelgroeiende bedrijven in de maakindustrie. EZK doet dit samen met veertien private investeerders die circa €12 miljoen bijleggen.

 

Langjarig partnerschap

Burgemeester John Jorritsma, Eindhoven: “Met de Brainport Nationale Actieagenda die nu gereed is, gaan het Rijk en Brainport Eindhoven een uniek langjarig partnerschap aan. Ik ben daar heel blij mee, want we zetten een belangrijke stap voor de Nederlandse economie. Iedereen ziet inmiddels het belang van onze technologie regio voor de Nederlandse economie, die ook kansen biedt aan oplossingen voor wereldwijde maatschappelijke vraagstukken. Samen kunnen we veel bereiken en de internationale voorsprong behouden.”

 

Groeikampioen

Gedeputeerde Bert Pauli, provincie Noord-Brabant: “Brainport is al decennialang wereldspeler in technologische innovatie en daardoor groeikampioen van Nederland. Om die positie ook in de toekomst te behouden, investeren rijk en regio nu samen structureel in Brainport. We willen onder meer de ontwikkeling van 3D-printen, fotonica en robotica in Eindhoven nog verder versnellen door samen te werken met andere Europese regio’s met een sterke maakindustrie.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden