Het kabinet moet volgens FME (Federatie Metaal-en Elektrotechnische Industrie) 436 miljoen euro reserveren om de hoge elektriciteitskosten voor de industrie te compenseren. Doordat Nederland als enige Europees land compensatieregelingen heeft geschrapt – ter waarde van datzelfde bedrag – is internationaal een ‘ongelijk speelveld’ ontstaan. In andere landen betaalt de industrie veel minder voor elektriciteit.
De kosten van elektriciteit per KWh liggen voor de industrie in België, Duitsland en Frankrijk 50 tot 66 procent lager dan in Nederland. Dit verschil leidt volgens FME tot een risico op verlies van investeringen en productie bij Nederlandse bedrijven. Daarom vraagt FME het kabinet ‘dringend’ de elektriciteitskosten te compenseren, door eerder geschrapte regelingen weer te herstellen. “Het aandeel van de Europese industrie in de wereldeconomie is tussen 2001 en 2021 gedaald van 22 naar 14,5 procent”, aldus Theo Henrar, voorzitter van FME. “De Europese industrie betaalt significant meer voor energie dan bedrijven in Azië en de VS. En binnen Europa is Nederland ook nog het duurste jongetje van de klas. Actie van het kabinet is hoogst noodzakelijk, anders dreigt verdere de-industrialisatie.”
Volgens FME kan het verschil in elektriciteitskosten met andere landen de komende jaren nog veel groter worden, door de ontwikkeling van de netwerkkosten in Nederland. Nederlandse netwerkbedrijven gaan tot 2035 minimaal 8 miljard euro per jaar investeren; de in totaal 100 miljard euro zal door energiegebruikers moeten worden betaald. Dit betekent dat de Nederlandse industrie de komende jaren met een enorme toename in netwerkkosten krijgt te maken, waardoor het huidige verschil in stroomkosten met andere landen nog veel groter wordt.
Brief aan kabinet
In reactie op deze ontwikkelingen heeft FME een brief gestuurd naar Sophie Hermans, minister van het ministerie van Klimaat en Groene Groei, met daarin drie voorstellen:
• Verleng de CEI-regeling (Compensatie Energie-intensieve Industrie) tot en met 2030. Hiervoor is jaarlijks 186 miljoen euro nodig.
• Herstel de VCR (Volume Correctieregeling elektriciteit) en koppel uitbetaling ervan aan het nemen van maatregelen voor het verlagen van netcongestie. Hiervoor is jaarlijks 250 miljoen euro nodig.
• Financier de 100 miljard euro aan benodigde investeringen voor netwerken gedeeltelijk uit collectieve middelen.
Verder stelt FME voor om de 436 miljoen euro voor de CEI- en VCR-regelingen vanaf 2025 te financieren vanuit de ongeveer 1 miljard euro die Nederland jaarlijks van de Europese Commissie ontvangt. Dat geld is afkomstig van Nederlandse bedrijven die onder het Europese ETS-systeem vallen en CO₂-belasting betalen over hun fossiele-energiegebruik. Door dit geld voor de CEI- en VCR-regelingen te gebruiken, draagt CO₂-belasting volgens FME bij aan de energietransitie en wordt tegelijkertijd een gelijk speelveld voor de Nederlandse industrie gerealiseerd.
De groeiende tekorten aan technische vakmensen in techniek, bouw, mobiliteit en energie bedreigen de vooruitgang op het gebied van maatschappelijke …
De Europese investeringsmaatschappij Apheon heeft een meerderheidsbelang verworven in Hittech Group. Het managementteam en de particuliere aandeelhouders zullen samen met …
De Nederlandse high techsector, met ASML en Philips als trekkers, blijft in Nederland veruit de grootste private investeerder in R&D. …
De verdere ontwikkeling van een competitieve Europese maakindustrie heeft geld nodig. Net zoals de staatssteun in de Verenigde Staten en …