13 november 2017 - 3 min leestijd

Kemppi WeldEye maakt optimaal gebruik van connectiviteit en cloud

Kemppi maakt met WeldEye optimaal gebruik van het potentieel dat internet door connectiviteit en cloud-oplossingen te bieden heeft. “Toekomstige lasprocessen kunnen niet meer zonder digitale IIoT-oplossingen, kwaliteitsmanagement en proceskennis”, zegt Frederic Lanz, Vice President, Sales Europe en Global Projects bij Kemppi.

De digitale oplossing van Kemppi is de WeldEye-beheersoftware. De software geeft inzicht in de prestaties van lassers en in de voortgang van projecten. Daarnaast is de naleving van lasprocedures volledig traceerbaar. De software heeft een gebruiksvriendelijke, ingebouwde tekentool voor het schetsen van lasverbindingen. Met de tool kunnen schetsen in slechts één minuut worden gemaakt, wat 95 procent sneller is dan traditionele methoden. Recent presenteerde Kemppi WeldEye in combinatie met de X8 MIG Welder. De nieuwe X8 MIG Welder is een multiproceslasoplossing voor industrieel lassen. De machine kan gebruikt worden voor MIG/MAG-lassen, lassen met MMA-elektrodes, MIG-hardsolderen, beplaten en zware gutswerkzaamheden. Dankzij op IoT-gebaseerde technologieën en connectiviteit kan de X8 verbonden worden met de WeldEye-softwaremodules Welding Procedure and Qualification Management, Welding Quality Management en Welding Production Analysis voor beheer van lasprocedures en kwalificaties, laskwaliteitsbeheer en lasproductieanalyse. In combinatie met WeldEye is het voor lassers mogelijk om lasprocedurespecificaties te zoeken, te bekijken en te activeren via het display van de Control Pad. Hierdoor worden geprinte documenten overbodig. Het zorgt er tevens voor dat de lasser altijd over de relevante en nieuwste versie van de lasprocedurespecificaties en de correcte lasparameters beschikt. De lasprocedurespecificaties worden vanuit de WeldEye-software via internet verzonden naar de X8 MIG Welders op de werkvloer.

 

Monitoren en analyseren

De laatste module voor de WeldEye software is Welding Production Analysis. Deze module maakt het monitoren en analyseren van de lasproductie eenvoudig. De module volgt en meet de boogtijd van lasstations en standaardtijden in serieproductie. Bovendien wordt informatie gegeven over de tijd die niet aan lassen wordt besteed. De datamining tool in de software ordent de gegevens in visualisaties en biedt bijvoorbeeld vergelijkingen tussen de geplande en de daadwerkelijke lastijd per machine, team, ploeg, locatie of project. Dit stelt productiemanagers in staat om verbeterpunten aan te wijzen in processen of werkmethoden die invloed hebben op laswerkzaamheden. Door continue productiemonitoring toe te passen, is het volgens Kemppi mogelijk om de boogtijd met veertig procent te verhogen en zo de doorlooptijden van productie te verkorten. De gegevensinvoer voor WeldEye for Welding Production Analysis wordt op dit moment met een mobiel apparaat beheerd. Voor toekomstige toepassingen ontwikkelt Kemppi samen met Suunto sensortechnologie waarmee de lastijd aan de hand van magneetvelddetectie wordt gemeten.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden