11 september 2019 - 5 min leestijd

Kiefel Packaging creert uniformiteit met twee Sodick draadvonkmachines

Kiefel Packaging uit Sprang-Capelle, producent van onder andere gespecialiseerde thermovorm matrijzen voor kunststof verpakkingen, heeft het machinepark uitgebreid met twee identieke Sodick draadvonkmachines. Door uniformiteit te creëren kan het bedrijf efficiënter, nauwkeuriger, flexibeler en proceszeker produceren.

De twee Sodick ALC 800 draadvonkmachines die recent bij Kiefel in gebruik zijn genomen, vervangen een tien jaar oude Sodick draadvonkmachine. Deze had in tien jaar tijd ruim 37.000 generatoruren gedraaid. “De machine was na jarenlang intensief gebruik versleten. We hebben nog kort overwogen om alle slijtagedelen te vervangen en de machine te voorzien van nieuwe software. Dat is voordeliger dan een nieuwe machine, maar in verhouding was een nieuwe interessanter. Bovendien wilden we onze capaciteit uitbreiden met een extra machine. Omdat uniformiteit niet alleen één van de kernwaarden is binnen Kiefel Packaging, maar binnen de volledige Kiefel Group, hebben we besloten om twee identieke nieuwe draadvonkmachines aan te schaffen”, vertelt Remco Fleur, COO bij Kiefel Packaging. De Kiefel Group, waar naast Packaging ook Automotive en Medical toebehoort, heeft uniformiteit in de hele groep doorgetrokken. Dat is onder andere te zien aan het ERP-pakket, waar in de toekomst zes bedrijven binnen de groep op worden aangesloten. Door onderlinge synergie is werk eenvoudig te verdelen. Naast het ERP-pakket wil de groep ook steeds meer standaardiseren op het gebied van bewerkingsmachines, om op die manier de wildgroei aan onder andere verschillende opspansystemen te beperken.

 

Hoogwaardig werk

Volgens Fleur is er veel vraag naar kwalitatieve matrijzen voor thermovormen. En er komt veel kijken bij de productie van deze matrijzen omdat elke matrijs uniek is. Naar eigen zeggen hebben de matrijzen van Kiefel Packaging een uitzonderlijk lange standtijd. Dit kan alleen worden gerealiseerd door met hele nauwkeurige toleranties te werken. “Onze matrijzen maken gemiddeld tussen de vijftig en tachtig slagen per minuut. Op het moment dat de toleranties te groot zijn, ontstaat er meer snijspeling en slijtage, waardoor de standtijd drastisch afneemt. Om deze slijtage te beperken, maken we matrijzen met een snijspeling tussen boven- en ondermatrijs binnen de twee tot zeven micrometer. Daar hebben we nauwkeurige machines voor nodig.” Het bereiken van die nauwkeurigheid is direct ook de reden dat Kiefel voor twee identieke Sodick machines heeft gekozen. De machines gedragen zich in de geconditioneerde ruimte exact hetzelfde, waardoor het niet uitmaakt op welke machine een werkstuk gemaakt wordt. Het eindresultaat is hetzelfde. Dit heeft ook direct als voordeel dat wanneer de ene machine bijvoorbeeld door onderhoud buiten gebruik is, er wel door geproduceerd kan worden. Op die manier is de doorlooptijd van een matrijs veel betrouwbaarder en kan de gemiddelde levertijd van tien tot twaalf weken gegarandeerd worden. “Het maken van een standaard matrijs is voor de meeste gereedschapmakers geen probleem. Maar daar moeten wij het niet van hebben. We richten ons namelijk op hele specialistische, hoogwaardige, en klantspecifieke matrijzen. Deze matrijzen worden ingezet om 24/7 kunststof cupjes, bekers en allerlei andere verpakkingsoplossingen te produceren voor gerenommeerde A-merken in de industrie van onder andere koffiecups.

 

Service, levertijd en kwaliteit

Ondanks dat Kiefel voor de aanschaf van de nieuwe draadvonkmachines goed heeft gekeken wat er op de markt beschikbaar was, kwam het bedrijf toch al snel weer bij Sodick uit. Deels door de goede ervaringen met de oudere Sodick, maar ook dankzij de fijne ervaring met De Ridder uit Best, die de levering en service verzorgt van Sodick machines in Nederland en België. “Binnen drie weken was de deal gemaakt”, vertelt Hans Wisman, Salesmanager bij De Ridder. Hij vervolgt: “In de haven van Rotterdam heeft Sodick een groot opslagmagazijn waar de meeste machines op voorraad staan. Op die manier kunnen we snel schakelen en bedrijven die snel machinecapaciteit nodig hebben uit de brand helpen met een nieuwe machine. Tevens verzorgen we de ingebruikstelling en het onderhoud. Op dit moment heeft De Ridder dertig service- en applicatiemensen in dienst voor de Benelux, waardoor we snel kunnen reageren. Een ander aspect dat klanten waarderen, zijn de korte lijntjes binnen onze firma. Belt een klant vandaag met een vraagstuk dan kunnen we bij wijze van spreken morgen al testen uitvoeren in ons democentrum.” Fleur vult aan: “De combinatie van prijs, levertijd, service en het hebben van een kennispartner was doorslaggevend. Zo kunnen we gebruik maken van de kennis en expertise die De Ridder heeft opgedaan. Met applicatievoorbeelden en informatie kunnen ze ons assisteren bij het optimaal bewerken van complexe producten. Die kennisoverdracht is ontzettend waardevol gebleken.”

 

Generator maakt het verschil

De twee nieuwe Sodick ALC 800 draadvonkmachines die de plaats hebben ingenomen van de oudere Sodick 900, zijn volledig standaard en niet voorzien van een automatiseringsoplossing. Volgens Fleur zijn de machines standaard al zo compleet uitgerust dat extra opties niet nodig zijn. Bovendien is automatisering volgens hem niet interessant voor werkstukken met een productietijd van vele uren. Het grootste voordeel noemt hij de nieuwe generator. “Dankzij de nieuwe generator kunnen we werkstukken van 100 mm hoog nu met één snede binnen een paar micrometer snijden. Bij de vorige machine waren daar minimaal twee sneden voor nodig.” Kiefel heeft de draadvonkmachines, met een bereik van 800 mm x 600 mm x 500 mm, uitgerust met een draadknipper om te zorgen dat afvaldraad goed in de bak komt en niet voor machinestilstand zorgt bij lang onbemand produceren. Daarnaast zijn de machines uitgerust met SMS-service en camera’s. Zodra een storing optreedt, kunnen werknemers op de hoogte worden gebracht en op afstand zien wat er aan de hand is.

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden