4 april 2019 - 6 min leestijd

Kleine Smart Industry stappen maken op Brabantse Metaaldagen

In de huidige maakindustrie is veel behoefte aan snelle productieverbeteringen en kennis over productie-optimalisering. Om bedrijven in de maakindustrie op dit gebied te informeren, wordt volgende week van 10 t/m 12 april de Brabantse Metaaldagen georganiseerd.

De Brabantse Metaaldagen is een platform waar metaalprofessionals slimme oplossingen kunnen vinden waarmee nu al concrete stappen gezet kunnen worden. Deze oplossingen worden op drie aansprekende manieren aangereikt: via de vakbeurs met exposanten, het congresgedeelte met keynotespeakers in het FPT-VIMAG-theater, én een apart onderdeel met praktijkgerichte presentaties van seminar-sprekers. Toegang tot de beurs en het uitgebreide programma is helemaal gratis.

 

Met kleine stappen optimaliseren

“Industrie 4.0, Smart Industry of Industrial Internet of Things, zijn kreten die we nu al jaren in de markt horen. Maar wat zegt het nou? Het zijn eigenlijk niet meer dan verzamelnamen voor een heel uitgebreid pakket aan oplossingen, waar je als bedrijf niet direct veel mee kan. Je koopt namelijk niet even ‘Industrie 4.0’, want optimalisatie is voor elke onderneming anders. Het ligt er maar net aan wat voor producten je maakt, hoe de organisatie in elkaar steekt en wie je klanten zijn. Daardoor is het onderwerp voor velen nog ver weg. Dat is jammer, want bij elk bedrijf is veel te optimaliseren en door kleine stappen te maken is het optimaliseren van het productieproces ook nog eens heel bereikbaar. Dat willen we laten zien tijdens De Brabantse Metaaldagen”, vertelt Jeroen ter Steege.

 

Gat in de beursmarkt

Met de Brabantse Metaaldagen wordt volgens Ter Steege een gat gevuld in de Nederlandse beursmarkt. De beurs valt namelijk in een jaar waarin er geen TechniShow is en dat biedt ruimte voor een nieuw evenement. Nieuw wil zeggen dat de beurs machines niet in het middelpunt zet. Op die manier denkt Ter Steege dat het evenement het beursklimaat kan verrijken. “Ik zat sinds 2008 al met het idee om een beurs te starten, waar bezoekers echt antwoorden kunnen vinden op prangende vragen. Uit mijn onderzoek is namelijk gebleken dat bezoekers echt met vragen naar een beurs komen. Op de TechniShow, dat je kan zien als de moederbeurs in de Benelux en het feestje voor de markt, zetten exposanten met name machine- en gereedschapshighlights centraal. Ruimte voor diepgaande kennisoverdracht is vaak beperkt. Toen ik tot de conclusie kwam dat bedrijven slimmer willen werken, maar daar vaak de knowhow voor missen, ben ik gestart met het oprichten van een content gedreven beurs. De focus ligt daarbij echt op kennisoverdracht. Exposanten moeten dan ook producten en oplossingen presenteren die van toegevoegde waarde zijn voor het thema productieoptimalisering en -verbetering. Anders zijn ze simpelweg niet welkom”, aldus Ter Steege. Om die reden heeft hij ongeveer vijftig procent van de aanvragen niet goedgekeurd. “Voor alleen het neerzetten van een draaibank is De Brabantse Metaaldagen niet het juiste evenement.”

 

Optimalisatie is overal

Ondanks dat het evenement De Brabantse Metaaldagen heet, is de beurs bedoeld voor iedereen in de metaalindustrie. “De naam De Brabantse Metaaldagen is ontstaan omdat de beurs in Brabant wordt georganiseerd. Daar zit namelijk het hart van de hightech maakindustrie. Maar uiteraard willen we met de beurs alle bedrijven in Nederland bedienen die op zoek zijn naar procesoptimalisatie.” En procesoptimalisatie kan overal in zitten: machines, opspanningen, verspanende gereedschappen, materiaal- en gereedschapsbeheer en materialen.

Op materiaalgebied presenteert IMS Nederland bijvoorbeeld een roestvast staal dat gemakkelijker te verspanen is. Het roestvast stafstaal onder de naam Prodec wordt gemaakt door Outokumpu en wordt exclusief door IMS Nederland op de Benelux markt gebracht. Het Prodec-assortiment omvat een aantal roestvast staal kwaliteiten die zijn geoptimaliseerd voor een goede bewerkbaarheid, waardoor een snellere bewerkingssnelheid, langere standtijd en verbeterde kwaliteit mogelijk zijn. Kostenbesparingen tot ruim vijftig procent per component zijn met dit materiaal mogelijk. IMS is slechts een voorbeeld van de vele exposanten die optimalisatiemogelijkheden laten zien. “Iedereen is ontzettend druk in de industrie, maar door De Brabantse Metaaldagen te bezoeken kun je snel een oplossing vinden om minder druk te zijn.”

 

Congres en seminars

De Brabantse Metaaldagen krijgt naast een vakbeurs met interessante exposanten ook een congresgedeelte met acht keynote speakers in het FPT-VIMAG-theater, en een apart onderdeel met praktijkgerichte presentaties van acht seminar-sprekers die hun eigen perspectief en oplossingen bieden aan de hand van het centrale thema van de beurs. “We hebben een aantal hele leuke en interessante keynote speakers aan het congres weten te binden. Biba Visnjicki, Director Business Development bij Fraunhofer bijvoorbeeld, laat zien hoe het instituut de doelstelling heeft om de maakindustrie te ondersteunen in slimme oplossingen om de concurrentiepositie te verbeteren of te versterken.” Het doel van het Fraunhofer-instituut is om kennis om te zetten in praktische oplossingen specifiek voor de maakindustrie. Het instituut werkt sterk samen met alle grote machinebouwers in Duitsland en een groot deel van Europa. In Nederland werkt het samen met onder andere TU Twente, met als doel om de Nederlandse industrie sneller te ontwikkelen. Alle informatie stelt Fraunhofer beschikbaar voor het bedrijfsleven. “Dat is exact wat we met De Brabantse Metaaldagen voor ogen hebben”, aldus Ter Steege.

Naast het FPT-VIMAG-theater vinden gedurende de drie dagen diverse seminars plaats. Onder andere Isah Business Software, ING, TDM, Halter CNC Automation, Grob, Cellro, Gibac Chemie en 2-S in samenwerking met projectteam Verspanen 4.0 zullen praktijkgerichte presentaties geven. “Wouter van Halteren van Halter CNC Automation vertelt bijvoorbeeld hoe een organisatie met ‘laaghangend fruit’ de verschillende fases kan doorlopen naar een Smart Industry, zonder hele grote investeringen te moeten doen. Dat past helemaal bij het doel van De Brabantse Metaaldagen”, aldus Ter Steege.

Bezoekers kunnen zich online aanmelden voor het congres en de seminars.

 

Exposanten

Naar verwachting zullen tijdens De Brabantse Metaaldagen 120 tot 130 exposanten hun oplossingen presenteren. Daarbij gaat het met name om inhoudelijke kwaliteit. “Ik ben erg trots dat we een hele mooie selectie van exposanten op de beurs mogen verwelkomen, die echt voor een efficiëntieslag kunnen zorgen bij bedrijven in de maakindustrie. Er zijn echter ook een paar grote partijen die niet op de beurs komen, maar die wel wat te vertellen hebben. Dat is jammer, maar te verwachten bij een nieuw evenement. Wel kunnen we rekenen op een aantal grote automatiseerders die de voordelen van robots, cobots en AGV’s presenteren.

 

Wie, wat, waar

De Brabantse metaaldagen vindt plaats van 10 april t/m 12 april in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Het evenement heeft op donderdag 11 april een avondopening.

Openingstijden:

Woensdag 10 april van 10:00 t/m 19:00 uur
Donderdag 11 april van 10:00 t/m 21:00 uur
Vrijdag 12 april van 10:00 uur t/m 17:00 uur

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden