30 mei 2017 - 5 min leestijd

Laserworx produceert kleine series met PROfirst

Het bedrijf Laserworx in Leek heeft als visie om de productie van kleine series en enkelstuks in de toelevering rendabel te maken. Doordat het klantenbestand groeide en er steeds meer aanvragen kwamen, ontstond de absolute noodzaak om sneller en slimmer te kunnen werken. Om dit te bereiken heeft Laserworx gekozen voor de totaaloplossing van Widenhorn met PROfirst CADCAM en Calculatie gekoppeld aan een Exact boekhoudsysteem.

“Als je snel wilt leveren, moet je ook snel offertes kunnen maken en goed inzicht hebben in de productiecapaciteiten. Dat was er eigenlijk niet. Omdat we met verschillende systemen werkten voor offertes, productie en tekenen. Dit kostte ons enorm veel tijd en was erg omslachtig.” zegt Jan Siebe, medeoprichter van Laserworx, over de start van de zoektocht naar een goede oplossing. “We hebben verschillende machineonafhankelijke systemen bekeken en hebben uiteindelijk gekozen voor de totaaloplossing van Widenhorn met PROfirst CADCAM en Calculatie gekoppeld aan ons Exact boekhoudsysteem.” Wim Oostra, tevens oprichter van Laserworx, vult gelijk de keuze aan: “Ik dacht eerst dat het te mooi was om waar te zijn. PROfirst kon alles wat we wilden en het prijsniveau was ook erg netjes. Offertes maken, productie aansturing, productie planning, tekeningen maken en controleren, machinetijdregistratie en een koppeling naar ons boekhoudpakket allemaal in één gebruiksvriendelijk systeem.”

 

Snelle implementatie

Na de keuze voor PROfirst werd het systeem in enkele dagen geïmplementeerd, zodat snel accurate offertes konden worden gemaakt in het systeem op basis van allerlei toegezonden bestanden, zoals DXF, DWG, DSTV en zelfs PDF. Jan Siebe maakt hier het meest gebruik van. “Vroeger was ik met een grote offerte soms anderhalve dag bezig. Nu gaat dit binnen een uur. Vroeger waren we met drie man voltijd aan het calculeren, dat kan nu door één persoon gedaan worden. Hierdoor wordt onze scoringskans ook veel groter.” Dit geldt ook voor de productiekant vult Wim aan. “PROfirst is overzichtelijk en alles zit in één database. We kunnen offertes die order zijn geworden direct laden en combineren met andere orders van een bepaald materiaal. Juist op die manier kunnen we enkelstuks en kleine series efficiënt produceren en combineren met grotere series. Daarnaast is de materiaalvoorraad altijd inzichtelijk en worden restplaten direct opgeslagen. We kunnen nu een veel kleinere voorraad aanhouden, omdat we exact weten wat er aanwezig is en nooit te veel bestellen. De Powernesting van PROfirst is daarbij ook erg krachtig, zodat we automatisch het meest optimale halen uit iedere plaat.” Voor planning en tijdregistratie wordt gebruik gemaakt van de PROfirst JobVision module. Zodat real-time inzichtelijk is wat de werklast is en welk product wanneer gereed is. Als vervolgens een order gereed is, dan kan door de koppeling met Exact Online alle informatie direct worden ingelezen en met één druk op de knop een factuur worden gegenereerd. Waardoor ook op de administratie dagelijks veel tijd wordt bespaard.

 

 

Oprichting

Wim Oostra en Jan Siebe Veenstra zijn in 2015 van start gegaan met Laserworx. Laserworx ging produceren met een gloednieuwe Trumpf L3030 6KW lasersnijmachine. “Als je enkelstuks en kleine series rendabel wil maken, dan is de betrouwbaarheid van groot belang,” legt Wim de keuze uit voor de lasersnijmachine. “De machine is heel professioneel en betrouwbaar. Niet alleen vlakke plaat kunnen we op de machine snijden, maar ook buizen. De machine is eenvoudig om te stellen.” Kort daarna werd geïnvesteerd in een Durma AD S 30175 kantbank met Delem besturing. “We willen niet alleen snijden, maar ook een halffabrikaat kunnen afleveren. We kunnen inmiddels in huis steeds meer bewerkingen, zoals ontbramen, tappen, boren en verzinken. De afwerking van onze producten is belangrijk. Niets verlaat hier het pand, zonder dat het netjes is afgewerkt.”

 

Van machinebouw tot kunstobject

De klantenkring is sinds het begin gegroeid en enorm breed, van bedrijven in attractiebouw en machinebouw tot kunstobjecten en collega metaalbedrijven. Er bleek duidelijk een markt voor de kleine series en enkelstuks. “Onze kracht is flexibiliteit, snelheid en leverbetrouwbaarheid,” vertelt Jan Siebe, die het aanspreekpunt is voor klanten en verantwoordelijk voor het maken van alle offertes. “We zijn zo ingesteld dat als iemand snel iets nodig heeft, dat hij het dezelfde dag nog kan ophalen. En dat geldt niet alleen voor het snijwerk, dat kan zelfs inclusief afbramen en zetwerk. Dat kan doordat we een grote materiaalvoorraad hebben. Dit is overigens wel een stuk efficiënter geworden sinds we met PROfirst werken.” Dat Laserworx niet alleen sterk is in het maken van kleine series bewijst wel een volledig in huis geproduceerd kunstobject wat in Dubai staat. Maar liefst 3.500 aluminium panelen werden gesneden en gezet. “Dit project geeft wel aan wat de mogelijkheden van ons bedrijf zijn. Een prachtig prestige project waar we alle plaatwerkonderdelen voor hebben gemaakt. Inmiddels zijn we zelfs de tweede aan het maken. Doordat onze lasersnijmachine betrouwbaar is, kunnen we de grotere series met een gerust hart ’s avonds en ’s nachts onbemand laten lopen.”

 

Klaar voor de toekomst

Inmiddels heeft Laserworx ook gekozen voor AutoPOL GT voor de offline programmering van de Durma Kantbank. Dit systeem is in mei geïmplementeerd door Widenhorn en gekoppeld aan PROfirst CADCAM. Door de kwaliteitsslag die Laserworx met de investering in de totaaloplossing van Widenhorn heeft gemaakt, kan meer geproduceerd worden in minder tijd en met optimaal gebruik van materiaal. Alle processen sluiten op elkaar aan, zodat grote series, kleine series en enkelstuks optimaal kunnen worden gemaakt. Wat klein begonnen is in 2015 is inmiddels uitgegroeid tot een flexibele, vooruitstrevende toeleverancier met bijna tien man personeel en meer dan alleen snijden en kanten. Laserworx kan nu nog sneller inspringen op de wensen van de klant en ze hiermee op plaatwerkgebied volledig ontzorgen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden