6 september 2021 - 3 min leestijd

Layertec lancert nieuwe trainingen

Layertec, een 3D printing partner voor maakbedrijven in de Benelux, lanceert twee nieuwe DfAM-trainingen: een 1-daagse introductie in het ontwerpen voor 3D printen en een uitgebreidere, 3-daagse training waarin cursisten ook DfAM-modellen leren opzetten in Solidworks. 

Bedrijven vervangen in rap tempo traditionele ontwerpen door DfAM modellen die sterker, lichter, goedkoper en sneller te produceren zijn. Dit geldt voor heel veel toepassingen, bijvoorbeeld voor spuitgietmatrijzen met geoptimaliseerde koelkanalen, maar ook complexe onderdelen voor motoren en machines.

Wil je de voordelen van AM volop benutten, dan moet je minder in prismatische vormen denken en verder kijken dan de enkele component zoals die nu gefreesd of gedraaid wordt. Generative design, topologie optimalisatie en functie-integratie zijn de sleutelwoorden voor DfAM. Zo kun je een product dat traditioneel uit meerdere losse onderdelen bestaat met de 3D printer in één geheel, op maat maken voor specifieke toepassingen. Je kunt meerdere unieke producten in één batch printen voor maximaal rendement. Doordat een product in één keer uit de printer komt, vervallen bovendien de assemblagekosten.

DfAM training

“De machines zijn er, het materialenportfolio is goed, nu moet men de toepassingen omarmen. Dat zal tijd kosten” zegt Arnaud Kooij, oprichter en directeur van Layertec. Om maakbedrijven te helpen deze verandering te versnellen, heeft Layertec twee ‘Design for Additive Manufacturing’-trainingen ontwikkeld. 

Tijdens de 1-daagse training maken deelnemers kennis met DfAM. Voorkennis is bij deze introductietraining niet nodig. Voor cursisten die direct aan de slag willen met DfAM in Solidworks, is er een uitgebreide 3-daagse training. Layertec heeft deze trainingen ontwikkeld in samenwerking met het Franse moederbedrijf Visiativ en het Nederlandse zusterbedrijf Design Solutions, een van de grootste Solidworks resellers van de Benelux. Uiteraard is de jarenlange praktijkervaring van Layertec met 3D printers ook in de trainingen gegoten, waardoor een gedegen en onderbouwd curriculum is ontstaan.

Beide trainingen geven inzicht in de afwegingen tussen technieken en materialen die relevant zijn per project. In de 3-daagse training leren cursisten daarnaast om engineering-, optimalisatieprogramma’s en simulatieoplossingen in te zetten om de mogelijkheden van DfAM te maximaliseren. Na afronding beheersen cursisten de ‘DfAM-denkwijze’: met nieuwe ogen kijken naar bestaande onderdelen, maar ook hun blikveld vergroten voor de kansen en innovatiemogelijkheden die er zijn.

Gratis ebook

Voor geïnteresseerden die een voorproefje willen, heeft Layertec een ebook samengesteld. Daarin worden DfAM en Solidworks in combinatie met 3D metaalprinten, van RVS tot titanium behandeld. Het ebook is beschikbaar via deze link

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden