10 oktober 2017 - 3 min leestijd

Limas verspaant moeilijke materialen op Technologiedagen

Begin oktober organiseerde Limas twee Technologiedagen in Neer. Tijdens deze dagen werden presentaties over het verspanen van materialen in de lucht- en ruimtevaart gegeven. Verschillende leveranciers zoals Diamond Tooling Systems (DTS), Heidenhain, Ezset, BIS en Spinner gaven de bezoekers een idee welke producten het bewerken van deze materialen kunnen vereenvoudigen en daarmee de productiviteit en nauwkeurigheid kunnen vergroten.

Hans Blomen, directeur van Limas, vertelt: “De reden dat we deze Technologiedagen organiseren is niet geënt op het verkopen van machines en toebehoren, maar om onze klanten te informeren over alles wat er bij komt kijken wanneer er moeilijk verspaanbare materialen bewerkt moeten worden. Juist door ook live demonstraties te verrichten kunnen we de informatie die tijdens de presentaties is verkregen direct in de praktijk laten zien. Daar kregen we veel positieve reacties over.”

 

Hardmetaal gereedschap

DTS presenteerde over het gebruik van ultraharde snijgereedschappen voor het verspanen van materialen zoals Inconel 718, gereedschapsstaal, aluminium en gehard staal. De gereedschapfabrikant heeft een programma dat bestaat uit zes productcatalogen. Daarnaast maken ze ook klantspecifieke gereedschappen. Volgens Emil Wittek van DTS zijn 30% van de gereedschappen die ze produceren uniek en klantspecifiek. Tot het assortiment behoren o.a. PKD- en CVD-gereedschappen. PKD kenmerkt zich door de diamant kristallen die op het hardmetaal zijn geperst. CVD bestaat uit 100% diamantkristallen en zijn ontwikkeld om de hardste materialen te bewerken. De diamanten die hiervoor gebruikt worden zijn volgens Wittek harder dan natuurdiamant. Ten opzichte van PKD hebben deze gereedschappen een drie keer langere standtijd terwijl de prijs 20% duurder is. Naast de standtijd heeft dit als voordeel dat de gebruiker minder vaak zijn gereedschap moet wisselen. Hier is met name de winst te behalen.

 

Heidenhain

“Klanten denken dat machinebesturing niet belangrijk is omdat de technologie van CAD/CAM inzicht geeft in het hele proces. Wij willen aantonen dat dat niet zo is”, vertelt Paul Venema van Heidenhain. Een besturing heeft twee kanten. Aan de voorkant kan je programmeren en het CAD/CAM programma inlezen terwijl de achterkant van de besturing de machine aanstuurt. Heidenhain heeft twee pakketten die de machine efficiënter maken (Dynamic Efficiency) en de precisie van de machine kan verhogen (Dynamic Precision). Beide pakketten kunnen samen de productiviteit verhogen.

 

Demonstraties

Tijdens de Technologiedagen werden er diverse presentaties gehouden. Ezset demonstreerde bijvoorbeeld hoe het voorinstellen van hardmetaal gereedschappen eenvoudig en snel uitgevoerd kan worden. Daarnaast presenteerde BIS Special diverse opspangereedschappen van Hainbuch. Deze werden ook gebruikt in verschillende demomachines. Zo werd live Inconel 718 met een snijsnelheid van 300 m/min gedraaid, gereedschapsstaal (1.2379) drie-assig met een vlakfrees tot 400 m/min gefreesd, aluminium drie-assig highspeed tot 2.000 m/min gefreesd en werd er gehard staal nauwkeurig hardgedraaid.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden